Trainingen

Omschrijven wat je van me kunt verwachten tijdens de lessen valt me nog niet zo mee. Ik weet eerlijk gezegd niet zo goed hoe ik het moet omschrijven. Wat ik namelijk ontzettend belangrijk vind is maatwerk. Kijken naar de hond die voor je staat. Kijken naar het individu en zijn/haar behoeftes. Kijken naar de hond/eigenaar combinatie en aan de hand daarvan pas je het pad aan dat je gaat belopen. Ik vind het erg belangrijk dat zowel mens als dier zichzelf mag zijn. Dat er rekening gehouden wordt met het individu en dat diegene (hond of mens) op waarde gezien wordt. Gelijkwaardig, met respect naar elkaar, veilig en liefdevol. Of het nu gaat om de goede start van een pup of het begeleiden van een hond die moeite heeft met dingen in het dagelijkse leven, voor mij is het belangrijkste dat ik mensen kan helpen met het leren kijken naar de hond: hoe zit deze hond die voor me staat nou in elkaar. Wat wil hij/zij me vertellen en wat kan ik eraan doen om die behoeftes te vervullen en samen een mooie liefdevolle band te hebben.

 

Kernwoorden die daarom bij mij centraal staan zijn:

  • Ruimdenkend
  • Ongedwongen
  • Geduldig
  • Liefdevol
  • Gelijkwaardigheid

 

In boeken staat veel geschreven. Op het internet is veel te vinden. Meningen heb je overal. Wat ik belangrijk vind is dat een hond zichzelf kan zijn. Ik vind fijn samen zijn veel belangrijker dan trucjes. Ik doe niet aan rangorde, de baas zijn, heersen met ijzeren vuist. Voor mij is er in de omgang met honden géén plek voor intimidatie, boven elkaar willen staan, afgedwongen respect of angst aanjagen. Een relatie op basis van angst is niet oké in mijn ogen. Luisteren omdat je bang bent voor de consequenties is niet oké. Waar wél heel veel ruimte voor is dat is inzicht en kennis, zo werkt de hond.  Begrip, samen werken op gelijkwaardig niveau. Een band vanuit liefde, veiligheid en geborgenheid. Dat de hond graag luistert omdat jullie samen goed communiceren. Op basis van vertrouwen. Dat is ook het streven wat ik bij mijn eigen hond Noah (Dalmatiër) heb. Dat hij naar me toe komt omdat hij bij me wil zijn. Dat hij, als hij bang is, bij me in mijn armen mag kruipen omdat hij weet en voelt dat hij gesteund wordt en er niet alleen voor staat. Dat hij zich gehoord en gezien voelt. Dat er rekening met hem wordt gehouden en dat hij mag zijn wie hij is. Natuurlijk rekening houdende met de maatschappij waarin we leven soms wat aanpassingen vergt van de hond zoals dat bijv. rustig aan de lijn lopen wel handig is. Maar vooral dat we samen de hond leren hoe hij in de maatschappij mag zijn als zichzelf. Dat hij niet gefixt hoeft te worden, zich niet volledig hoeft te schikken naar maar dat hij gewoon begeleidt wordt zodat iedereen, mens en hond, zichzelf fijn en prettig voelt. Beide kanten komen elkaar in het midden tegen, hond en mens gaan samenleven rekening houdende met elkaar. Als een hond zichzelf mag zijn dan krijg je, in mijn ogen, die prachtige band. Dan krijg je die trouwe blik. Die pretoogjes. Dan zie je prachtig hoe een hond is: puur, ongedwongen, trouw, vol liefde. Dan zie je dat een hond gewoon een plekje in het gezin wil en erbij wil horen. Niets meer en niets minder.  Gewoon erbij horen.

 

Tijdens mijn lessen/begeleiding staat ongedwongen ook echt centraal. We hebben gewoon lol terwijl ik je inzichten en kennis wil geven. We gaan lekker een stuk wandelen of ergens zitten met de hond en nemen onze tijd om de hond en zijn taal te leren kennen. We nemen de tijd om de hond te laten wennen aan de wereld en uitleg te geven hoe hij/zij zich daarin het fijnste kan laten zien. Geen commando’s (afgezien wacht en hier komen) maar gewoon samen zijn. De hond begeleiden in het leven. Samen rustig en ontspannen kunnen wandelen. Samen een terrasje kunnen pakken als je dat wilt en de hond zich daar comfortabel bij voelt. Steun kunnen geven tijdens een onweersbui. Noem maar op, wat dan ook! Ik wil jou en jouw hond heel graag begeleiden, tijdens welke fase dan ook in zijn/haar leven, om ervoor te zorgen dan jij na een paar lessen kunt zeggen: Ik snap mijn hond, ik kan zien wat hij vraagt en wat hij nodig heeft. Ik heb de handvatten die ik nodig heb om mijn hond zijn/haar gehele leven bij te staan als kameraad.

 

Ondanks dat ik dus begon met ik weet niet zo goed wat ik moet schrijven, staat er toch een heel stuk tekst! Ik kijk er naar uit om samen aan de slag te gaan en begeleiding van mij stopt niet na een les. Je mag me mailen of appje sturen met vragen op het moment dat het nodig is. Geen vast uurtje in de week maar gewoon goede, stevige, oprechte begeleiding waarop je kunt rekenen en kunt terugvallen indien nodig. Zo kunnen we er samen het beste en mooiste uit halen en is het win-win-win. Voor jou, voor mij en bovenal voor de hond!