• Wil jij...

  goede, rustige, heldere & ongedwongen begeleiding voor jou en jouw hond?

 • Pets Care Center "in een notendop":

  • Gelijkwaardig 

  • Ongedwongen

  • Begripvol

  • Zacht & Zorgzaam

  • Geduldig 

  • Humor & Luchtig

 • Wil jij:

  • een mooie fijne band met jouw hond?
  • elkaar leren begrijpen en vertrouwen?
  • een hond die lekker in zijn/haar vel zit?
  • meer leren over lichaamstaal en hoe honden "werken"?
  • meer kennis en inzicht over jouw hond en begrijpen hoe/wat/waarom?

Pets Care Center

Zondag 27 juli hebben Myrthe en Willeke mij  opgehaald bij Martine en Leonieke. We moesten nog 3 uur terug rijden naar Someren dus ze hadden van alles meegenomen voor onderweg. Zoals een flesje water, beloningsnoepjes en een speeltje dat naar mijn nest rook. De reis naar Someren ging hartstikke goed. Ik zat gezellig met Myrthe op de achterbank en ik heb heerlijke dutjes gedaan.  Ik wil alvast Martine en Leonieke hartelijk bedanken voor de goede zorgen en het opvoeden van mij tijdens de eerste paar weken van mijn leven! Jullie hebben me een super goede start gegeven en daar zijn ik, Myrthe en Willeke jullie ontzettend dankbaar voor!

Toen we eindelijk thuis kwamen heb ik meteen Doezel en Lexie ontmoet. Dit was heel leuk, ik ben gewoon midden in de woonkamer op mijn bips gaan zitten en heb stiekem af en toe aan de katten gesnuffeld. Ik denk dat we hele goede vrienden gaan worden (ze hebben namelijk onwijs lekkere brokjes….)

De nachten gaan heel goed, Myrthe en Willeke laten me voor het slapen nog even plassen. Ik slaap bij Myrthe en Willeke op de slaapkamer. Dit voorkomt dat ik verlatingsangst krijg en geeft me net dat beetje extra steun die ik nodig heb nu ik weg ben bij mijn moeder. Ook kunnen ze zo goed in de gaten houden wanneer ik moet plassen zodat ze me sneller zindelijk kunnen maken.

Willeke heeft nu vakantie en ze is heel de dag met me bezig. Ze moet me na het eten, spelen, drinken, slapen ed. meteen buiten zetten zodat ik mijn behoefte kan doen en dan krijg ik altijd een koekje als ik het goed gedaan heb.. Maar wat ze niet weten is dat ik, sinds ik doorheb dat ik voor plassen een koekje krijg, elke keer naar buiten ga en een klein plasje doe.. Dan krijg ik een koekje.. En dan ga ik snel weer naar binnen en meteen weer naar buiten om weer een iniminie plasje te doen.. Dan krijg ik weer  een koekje! Ik ben benieuwd wanneer ze erachter komen dat ik dit puur doe voor extra koekjes.. Elke pup verdient het om de eerste weken goede begeleiding te krijgen. We hebben echt heel veel tijd en aandacht nodig. We zijn nog te jong om uren alleen te zijn, daarom is het heel fijn dat Myrthe en Willeke vakantie hebben en me zo zindelijk kunnen maken en socialiseren. 

Ook is Willeke al met me naar de winkel geweest waar Myrthe werkt. Hier mocht ik wat speeltjes en kauwbotten uitzoeken! Zo leer ik meteen aan de auto wennen en kunnen ze me rustig socialiseren op winkels.  Verder zijn we een paar keer naar het bos geweest waar ik meteen lekker los mocht lopen. Dit ging echt heel goed, Martine en Leonieke hadden dit al met me geoefend dus ik wist wat ik moest doen. Myrthe en Willeke waren zo ontzettend trots dat ze de hele wandeling vooral foto’s hebben gemaakt.. 

Ik ben ook naar de dierenarts geweest om mijn knappe snoet even te laten zien. De dierenarts heeft me nagekeken en ik ben helemaal gezond! Maandag moet ik terug voor mijn 9 weken enting. 

Verder doe ik erg veel dutjes. Ze zeggen weleens dat een pup 21 uur slaap nodig heeft om goed te kunnen functioneren en snel te kunnen leren. Ik ben aan het proberen om aan die 21 uur te komen maar af en toe moet ik ook mijn energie kwijt! Dan speel ik met al mijn speeltjes tegelijk of gaan we spelen in de tuin. Als ik wakker ben krijg ik kauwbotjes zodat ik aan mijn kauwbehoefte kan voldoen. Geven ze me namelijk geen kauwbotjes dan begin ik aan de tafelpoot te kauwen.. Daarom zorgen Myrthe en Willeke er altijd voor dat er genoeg te kauwen in huis is! Net voordat ik in slaap val word ik eventjes heel erg druk, ga ik uitdagen en ga ik wat klieren. Zeker in de avonden vind ik dit leuk. Ik doe dit niet om Myrthe en Willeke te pesten maar omdat ik dan zo vol zit van alle spannende dingen die ik overdag mee maak dat ik ’s avonds soms te vol zit qua prikkels en die moet ik dan even eruit stoeien. Als ze merken dat ik te druk word dan krijg ik wat brokjes uit een snackbal (bv. uit de Kong, een Monsterball van het merk Jolly of uit een snackbal van het merk Rogz) en dan word ik weer rustiger en val ik in slaap.

Ik heb vooral dutjes gedaan deze week want alles was erg vermoeiend! Maar toch wil ik hieronder nog iets zeggen namens mezelf en ook zeker namens Myrthe en Willeke.

Wat me is opgevallen deze eerste week is dat zoveel mensen zich bemoeien met mijn opvoeding. Toen we in het bos waren kwam er een hele grote hond op me afgestormd. Een totaal ongeleid projectiel..  Willeke pakte me snel op om 2 redenen;

1: Ik ben nog niet volledig geënt en de allerbelangrijkste reden

2: omdat ik anders ontzettend bang zou worden van die grote hond die ik totaal niet zag aankomen..

Het baasje van die andere hond begon een preek te geven tegen Willeke dat ze me moest neerzetten omdat ik anders nooit zou leren dat “niet  elke hond even leuk is”.. GELUKKIG zijn Myrthe en Willeke hartstikke beschermend over me want ik ben pas 8 weken en ik heb mijn baasjes nodig om op de wereld te kunnen vertrouwen en aan dingen te kunnen wennen.. Stel dat ze me wel op de grond had laten staan dan had ik geleerd: Grote honden en het bos zijn hartstikke eng en op Willeke kan ik niet vertrouwen want ze doet helemaal niets terwijl ik doodsbang ben..

Maar omdat Willeke mij oppakte heb ik het volgende geleerd:

De grote hond viel eigenlijk reuze mee want ik heb hem vanaf Willeke’s armen rustig kunnen bekijken. Plus het maakt niet uit wat er gebeurt want ik heb Myrthe of Willeke bij me en zij reageren en nemen verantwoordelijkheid in situaties waardoor me niets zal overkomen! 

Zo ziet een familie eruit! Een familie is niet je pup op de grond zetten, naar hem kijken terwijl hij doodsbang is en vervolgens niets doen. Een familie neemt het voor elkaar op en zorgt dat iedereen veilig en gelukkig is. 

In het vervolg naarmate ik ouder word gaan ze me socialiseren met andere honden (die ze zelf goed kennen zodat ze weten dat het leuke honden zijn) en vanaf dan kunnen ze me steeds meer gewoon op de grond laten staan want ik ga leren eigen keuzes te maken! Maar nu ik nog zo jong ben nemen Myrthe en Willeke het heel graag voor me op waardoor ik uiteindelijk een kei zelfverzekerd en dapper hondje word! 

Verder weet iedereen die ons op straat aanspreekt hoe je een hond opvoedt. Mensen geven advies dat 40 jaar geleden als waarheid leek te gelden. Vandaag de dag weten trainers zoals Myrthe en Willeke (en steeds meer andere trainers) veel beter en gelukkig luisteren ze ook niet naar deze mensen. Myrthe en Willeke voeden me niet op met een basis van angst en een leven vol commando’s. Nee.. Ze begeleiden mij in mijn leven zodat ik uitgroei tot een lieve, sociale, goed luisterende Dalmatiër die naar ze gaat luisteren omdat ik ze vertrouw, omdat we een band hebben, omdat ik WIL luisteren.. 

Ik zie vaak gebeuren dat mensen ontzettend veel tegen honden zeggen/roepen. Heel de dag door gaat het: Zit, af, blijf, rol, pak, ren, los, vast, plat, wacht, negeer, nee, foei , omdraaien, uit de weg, wachten met eten, niet eerst door de deur etc. 

Heel de dag commanderen ze.. Maar hoe vaak luisteren ze naar hun hond??

Natuurlijk krijg ik ook commando’s van Myrthe en Willeke want een beetje controle is wel heel  belangrijk. Ik heb ook zeker structuur en regelmaat nodig. Maar er zijn ook momenten dat ik heerlijk een pup mag zijn! Dan luisteren ze naar mij, dan kijken ze wat ik nodig heb om hond te mogen zijn. Ik bijt op de tafelpoot..  ik heb een kauwbehoefte..  dus ik krijg kauwspeeltjes of botten. Geen foei,  geen tik, niet in de bench of straf. Ze kijken naar waar ik behoefte aan heb. Er zijn natuurlijk ook regels in huis waar ik me aan moet houden, maar er zijn ook veel dingen waar Myrthe en Willeke rekening mee moeten houden bij mij.. Zoals mijn kauwbehoefte, mijn behoefte voor sociaal contact, aandacht en nieuwe uitdagingen. Samen in 1 huis wonen betekent rekening houden met elkaar. 

Ik ben een pup, ik moet alles nog leren en het mooiste wat Myrthe en Willeke (naar eigen zeggen) mogen doen is mijn begeleiden in dit leerproces en mijn laten opgroeien tot een waardevolle, super slimme en zelfstandige hond! Volgens mij  worden honden te vaak onderschat, mensen denken alles voor ze te moeten bepalen terwijl als ze zich een beetje meer verdiepen in honden en hun gedrag ze leren dat wij veel complexer zijn. We zijn sociaal, conflict vermijdend, meesters in communicatie, vergevingsgezind, ontzettend respectvol en waardevol.. . 

Wat Myrthe en Willeke mensen proberen te leren is dat wij honden onwijs slimme, sociale wezens zijn die ontzettend goed zelf kunnen nadenken en voor je willen werken omdat we een band met je hebben. Dat proberen Myrthe en Willeke ook mij allemaal te leren..En dat noem ik respect hebben voor je hond.. 

Een trainer uit Noorwegen waar Myrthe en Willeke veel van hebben geleerd heeft weleens gezegd:

 'If you want your dog to respect you, you must also respect your dog. A good relationship is based on two-way communication, and living together in a well-balanced togetherness. Leadership does not solve anything; it only creates problems, in our lives as well as in the dogs' lives.' (Quote Turid Rugaas) .

Met andere woorden leer communiceren ipv commanderen.

Mijn taak als eigenwijze puppy is dus alle mensen op straat een “poepie te laten ruiken” (soms letterlijk) en ze bewijzen hoe goed ik kan luisteren met een baas-hond relatie op basis van respect, vertrouwen en vriendschap! 

En nu ga ik weer een dutje doen want ik moet zo weer naar het bos!

Volgende keer lezen jullie weer meer over mijn avonturen! 

Heel veel liefs en een poot van Noah

 

Lees hier deel 2 van mijn blog

Lees hier deel 1 van mijn blog

Hondenuitlaat etiquette

 

Er zijn geen officiële regels over het wandelen met je hond in het bos of op straat. Toch leveren veel situaties narigheid op omdat we erg weinig rekening met elkaar houden. Als iedereen wat meer rekening met elkaar houdt en niet alleen aan zijn/haar eigen hond denkt maar ook aan die van een ander dan kunnen veel vervelende situaties voorkomen worden! Een paar “ongeschreven regels” hebben we hieronder op een rijtje gezet:

1: Houd honden zichtbaar onder controle

Als je een wandelaar, fietser, ruiter etc. passeert lijn je hond aan of houd hem zichtbaar vast aan halsband/tuigje. Veel mensen geven een wacht/zit/down commando maar degene die jij passeert weet niet of je hond dit commando ook wel daadwerkelijk opvolgt. Dus om het voor iedereen prettig te houden houd je hond even zichtbaar vast.

2: Lijn je hond aan als je een andere aangelijnde hond passeert

Deze regel is zo ontzettend belangrijk maar veel mensen houden hier totaal geen rekening mee. Jij weet niet waarom de andere hond is aangelijnd! Deze is nooit zonder reden aan de lijn. Misschien is deze ziek, net geopereerd, valt uit naar andere honden uit angst, is hij in training etc. Ook hier is zichtbare controle weer belangrijk voor de andere eigenaar die zijn hond al aan de lijn heeft!

3: Laat jou hond NOOIT naar een andere aangelijnde hond lopen

Deze regel hoort natuurlijk ook bij regel 2. Het is voor de eigenaar met de aangelijnde hond ontzettend vervelend om elke keer lastig gevallen te worden door andere honden. Dit levert veel woede en zeker ook problemen op voor zowel de eigenaar als de hond aan de lijn of jou hond. Ook al doet jou hond niets naar de andere hond. Jij weet niet wat de andere hond doet! Roep dus niet naar mensen “maar hij doet niets hij wil alleen spelen”. Grote kans namelijk dat de andere hond wel wat doet of niet mag spelen!

4: Laat aangelijnde honden geen contact maken

Voor beide honden is communiceren veel moeilijker als ze aan de lijn zitten. Wat vaak resulteert in ruzie. Of wij staan zo druk met elkaar te praten dat we de honden vergeten zodat we helemaal niet doorhebben wat er gebeurd en of er ruzie gaat komen.

5: Vermijd drukke wandelgebieden of uitlaatplekken met een loopse teef

Als je teef loops is (de periode van vloeien en 2 weken daarna) laat haar dan uit op plekken waar weinig honden komen en op tijdstippen dat het niet druk is! Laat je teef altijd aan de lijn! Mocht je toch iemand anders tegenkomen met een hond waarschuw dan even netjes dat jou hond loops is. Zo kan de andere eigenaar de keuze maken om de hond ook aangelijnd te houden of ergens anders te gaan wandelen. Je veroorzaakt een hoop problemen als je toch gaat wandelen met je loopse teef en er is een reu in de buurt. De reu eigenaar zal zijn hond niet of heel moeilijk onder controle kunnen

houden omdat deze gek wordt van de geurtjes die je teef verspreid. Met het gevolg dat de reu kan weglopen en jou gaat lastigvallen! Met evt. ongewenste netjes als resultaat. Ga niet de kat op het spek binden en neem je verantwoordelijkheid. Eventjes aanpassen in de periode dat je teef loops is en dan kan iedereen gewoon prettig wandelen in het bos.

6: Geef de hond van iemand anders nooit wat lekkers

Je weet niet of deze hond een allergie heeft. Dan kan jou lief bedoelde koekje een hoop problemen veroorzaken. Wil je de hond toch graag iets geven vraag het eerst netjes aan de eigenaar.

7: Als je een uitrollijn hebt (Flexi) zet deze kort en op de rem als je iemand passeert

Zo voorkom je dat de hond ineens wegschiet en alsnog naar de andere hond/fietser/paard/wandelaar toe kan. Of dat je lijn ineens voor het paard of fietser terecht komt met alle gevolgen van dien.

8: Normale omgang met elkaar

Mocht er toch iets voorvallen omdat je bv. te laat was met het aanlijnen van jou hond bied je excuses netjes aan! En als je ziet dat iemand anders rekening met jou houd door bv. zijn hond ook aan te lijnen zeg even netjes dank je wel!

Noah's blog deel 9: Luisteren naar je hond

Blog Noah “luisteren naar je hond”

We hebben al een lange tijd geen blog meer geschreven. We hebben de laatste tijd vooral veel met Noah gedokterd ivm. een rugprobleem en daarbij is een blog schrijven er nogal bij ingeschoten. Maar we zijn er weer! Dit keer een blog over luisteren naar je hond en over een “fout” die ik maakte. Want ja, zelfs trainers maken fouten en elke trainer die zegt dat bij zijn/haar eigen hond alles vanaf dag 1 perfect gaat daarvoor moet je weg rennen want dan klopt er iets niet ;).

Vorig jaar veranderde Noah van een sociale hond naar een hond die behoorlijk uitviel naar andere honden. Deze gedraging kwam oa. door de pijn in zijn rug. Pure zelfverdediging om te voorkomen dat de andere honden hem nog meer pijn zouden doen. Vanaf moment 1 dat we deze gedraging zagen zijn we hem gaan helpen/trainen door consequent en ten alle tijden afstand te creëren zodat hij niet de behoefte voelde om de andere hond weg te jagen. Hier werd hij rustiger van en kreeg wat meer vertrouwen (ook in ons!) omdat hij de confrontatie niet aan hoefde te gaan en we hem hielpen. Aangezien de oorzaak van het gedrag pijn was konden we pas echt gaan trainen vanaf het moment dat deze oorzaak weg was, anders is het “dweilen met de kraan open”.

Vaak hoor/lees ik dat wij “met onze eigen energie” kunnen regelen hoe een hond wel/niet reageert. Hierin denk ik dat wij onszelf veelste veel macht toeeigenen. Ik denk absoluut dat honden onze emoties en lichaamstaal feilloos oppikken! Daar zijn ze meesters in. Ik denk ook zeker dat we “spiegels” van elkaar zijn. Ik denk ook dat als je hartstikke gestrest, boos, bang, verdrietig, blij etc. bent dat je hond hierop reageert. Als je hond bang is om dan als eigenaar ook heel paniekerig te doen dat helpt de hond niet. Maar om nou te denken dat je puur en alleen met “je eigen energie” een hond kan laten stoppen met met bang zijn of  bv. laten stoppen met uitvallen.. Nee, daar geloof ik niet zo in. Ik geloof dat het een wisselwerking is tussen hond en eigenaar, goed naar elkaar luisteren. Ik vind het niet eerlijk dat ik van Noah verwacht dat hij rustig reageert puur omdat ik “rust uitstraal”. Hoe zeker ik me ook kan voelen in een situatie wil niet zeggen dat Noah dat dan ook automatisch is. Hij heeft zijn eigen gedachtengang, accosiaties gemaakt en leermomenten gehad. Gedurende mijn leven verzamel ik (en ieder ander mens) dingen in mijn “rugzakje”. Door dit rugzakje reageer/handel ik op bepaalde manieren, vorm ik mijn meningen en vind ik iets van situaties die ik tegen kom. Honden idem dito, door ervaringen gaan er dingen in hun “rugzakje” en dat rugzakje zorgt er bijv. voor welke emotie ze voelen op welk moment en hoe ze daar naar handelen. De emotie die hij voelt daar heb ik erg weinig controle over. Natuurlijk kan ik hem wel helpen als hij een vervelende emotie ervaart! Maar dat is een ander verhaal, een emotie herkennen en er dan naar handelen om hem te helpen DOEN DOEN DOEN. Een emotie zien en alleen maar rust/zekerheid uit stralen uhm NEE. Als voorbeeld: Ik ben als de dood voor vlinders  (ja, ik weet het, schaam schaam ;) ) als ik samen met Myrthe in een vlindertuin loop barst ik alsnog in gillen uit, hoeveel rust Myrthe ook uitstraalt. Mijn angst, is mijn emotie en daar heeft Myrthe maar beperkt (en soms helemaal geen) invloed op. Myrthe heeft vliegangst, als we moeten vliegen kan ik niet veel anders doen dan braaf haar handje vasthouden, haar helpen, en hopen dat Myrt niet teveel angst ervaart. Ik kan de angst anzich niet wegnemen door zelf maar “rust uit te stralen”.Natuurlijk als ik ook paniekerig ga doen, ga roepen dat we neerstorten en rampverhalen ga vertellen is dat alles behalve helpend.  Maar om nou te denken denk ik puur met mijn uitstraling de angst weg kan halen daar geloof ik niet in. Als een hond heel bang is, dan heb jij daar als eigenaar ook maar beperkt of soms geen controle over! Overschat jezelf niet en luister naar wat je hond je laat weten! Bedenk samen manieren om hem te helpen met zijn emoties/angsten.

Nu we een tijdje verder zijn gaat het stukken beter met Noah. Maar wat ik bij mezelf merkte is dat ik bleef hangen. Afstand nemen en “krampachtig” voorkomen dat er een andere hond bij Noah in de buurt kwam (geloof me, als je een paar keer je hond naar huis moet dragen omdat hij niet meer kan lopen nav. van een klap van een andere hond, dan leer je snel dat je andere honden niet bij jouw hond in de buurt wil hebben  ). Mijn emoties/gedachten waren nog helemaal niet veranderd ten opzichte van andere honden, terwijl Noah al wel aan het veranderen was! Wat ik netjes, zoals ik heb geleerd bleef doen: afstand nemen en het voor je hond opnemen. Daar kwam het punt dat ik vergat naar Noah te luisteren en mezelf overschatten.. “ik heb er voor geleerd, ik weet wat we moeten doen”. Ik merkte dat het afstand nemen iets minder vloeiend ging dan voorheen. Als hij ergens stond te snuffelen en er kwam een andere hond aan moest hij met mij mee om afstand te nemen en ik had helemaal niet door dat Noah daar helemaal niet meer zoveel behoefte aan had. Tot Myrthe mij erop wees dat Noah misschien wel helemaal niet meer zoveel afstand nodig heeft en het prima zelf kan regelen. Vanaf dat moment ben ik niets meer gaan doen. Ik ben puur en alleen naar Noah gaan kijken en warempel.... Hij regelt het PERFECT zelf! Als hij een hond ziet die hij heel spannend vind neemt hij uit zichzelf heel veel afstand of steekt de straat over. Ziet hij een hond die hij niet kent maar niet heel spannend vind neem hij een meter of 4a5 afstand en gaat daar staan kijken naar de hond of snuffelt wat onopvallend op de grond. Ziet hij een hond die hij wel kent, staat hij stil en wacht tot de andere hond is gepasseerd. Hij past zijn tempo aan (gaat langzamer lopen) en beslist zelf prachtig hoeveel afstand hij wil. Sinds ik daarnaar luister en maar braaf volg wat Noah mij laat weten gaat het wandelen zo veel beter en kunnen we heerlijk ontspannen met hem lopen. Noah kreeg de controle terug en ik (afgezien een klein deukje in mijn ego, “want ik heb ervoor geleerd” ;) ) heb veel geleerd van Noah. Soms doen we ze te kort, nemen we de beslissingen teveel over en komen ze niet tot hun recht. Dat is zonde, ze weten het zelf namelijk zo ontzettend goed hoe ze moeten comminuceren en wat ze nodig hebben!

(Even voor de goede orde, oversteken, afstand nemen, naar je hond luisteren ed. gaat natuurlijk wel altijd veiligheid aan vooraf. Als Noah bijv. wil oversteken kijk ik natuurlijk wel eerst of het veilig is om over te steken. Veiligheid voor alles!).

 

Lees hier deel 8 van mijn blog

Lees hier deel 7 van mijn blog

Lees hier deel 6 van mijn blog

Lees hier deel 5 van mijn blog

Lees hier deel 4 van mijn blog

Lees hier deel 3 van mijn blog

Lees hier deel 2 van mijn blog

Lees hier deel 1 van mijn blog

Turid Rugaas

In het weekend van 19 en 20 oktober was Turid Rugaas in Nederland om een seminar te geven over Problem Solving Solutions. Ook Pets Care Center was hier aanwezig. 

Turid is een bekende Noorse trainer die gespecialiseerd is in angst, stress en agressie bij honden. We volgen haar al jaren om onze kennis up-to-date te houden. De hondenwereld blijft namelijk altijd in beweging en we krijgen steeds meer inzichten en kennis waar wij van Pets Care Center onze trainingen op aanpassen.  

We hebben veel nieuwe inzichten gekregen en erg genoten van dit weekend en kunnen er weer met frisse moed tegenaan!