• Wil jij...

  goede, rustige, heldere & ongedwongen begeleiding voor jou en jouw hond?

 • Pets Care Center "in een notendop":

  • Gelijkwaardig 

  • Ongedwongen

  • Begripvol

  • Zacht & Zorgzaam

  • Geduldig 

  • Humor & Luchtig

 • Wil jij:

  • een mooie fijne band met jouw hond?
  • elkaar leren begrijpen en vertrouwen?
  • een hond die lekker in zijn/haar vel zit?
  • meer leren over lichaamstaal en hoe honden "werken"?
  • meer kennis en inzicht over jouw hond en begrijpen hoe/wat/waarom?

Pets Care Center

Zoals je in de titel kunt lezen ben ik begonnen met mijn missie om Myrthe en Willeke wat uit te dagen! Ik heb een heleboel meegemaakt de laatste weken. Bijna dagelijks gaan we naar het bos om een heerlijk stukje te wandelen. Soms gaan vrienden van Myrthe en Willeke mee met hun honden zodat ik goed gesocialiseerd raak met andere honden. Zo ben ik al gaan wandelen met witte herder Senna, met mijn vriendin Luna en heb ik gespeeld met Bruno en Kyra. Sommige honden vind ik nogal eng, zeker honden met een donkere vacht. Myrthe en Willeke laten me daarom heel rustig wennen aan andere honden en ik wordt daardoor steeds stoerder en zekerder!

Aanstaande maandag mag ik weer naar het Veterinair Centrum in Someren voor mijn 12 weken enting. En dinsdag moet ik mee tijdens mijn 1e uitlaatservice klus. Erg spannend maar ook erg leuk!  Na mijn enting mag ik wat meer naar andere plekken waar meerdere honden komen dus vanaf dan gaan jullie ook meer avonturen lezen!

Een paar dagen geleden mocht ik met Myrthe en Willeke mee naar Amsterdam! Niet de stad in want ze houden niet van drukte (en ik ook niet) maar lekker naar het bos. Ik mocht net als altijd lekker los lopen en heb heerlijk genoten. Na ongeveer driekwart van de wandeling begon ik wat moe te raken waardoor ik minder goed kan luisteren. Opeens zag ik een reiger langs de oever. Ik had verzonnen dat het super leuk zou zijn als ik daar achter aan ging jagen! Myrthe en Willeke waren iets minder enthousiast. Ik zette het op een drafje en ging achter de reiger aan, maar het zand bleek nogal modderig te zijn en veel te zwaar om in te rennen. Toen heb ik mijn heupje bezeerd waardoor ik een beetje mank liep. Nadat ik al een paar keer mijn naam hoorde ben ik toch maar terug gegaan naar Myrthe en Willeke waar ik toch een beloning kreeg. Veel mensen belonen hun hond niet op het moment dat ze (eindelijk) komen nadat ze bv. achter een vogel zijn aangerend. Maar ze vergeten dan dat ze in de tussentijd hebben geroepen en de hond braaf naar ze toekomt en ze dit dus moeten belonen! Na mijn “sociale interactie” met de reiger hebben ze me wel aan de lijn gehouden tot het eind van de wandeling omdat ik wat last had van mijn poot. Maar de dag daarna mocht ik weer meteen los in het bos en ze gaan nu goed trainen dat ik niet meer achter vogels aan jaag. Hierover lezen jullie meer in mijn volgende blog!

Regelmatig ben ik bij de ouders van Willeke te vinden. Zij passen op me als Myrthe en Willeke moeten werken. De ouders van Willeke hebben een tuin waar ik heerlijk in kan graven. De vader van Willeke is daar niet altijd even blij mee maar graven is nu eenmaal een natuurlijke gedraging dus ik trek me niets aan van het commentaar! We hebben nu afgesproken dat ik 1 stukje tuin mag gebruiken voor het graven en van de rest moet afblijven. Meestal houd ik me aan deze afspraak maar als ik de “gekke 5 minuten” heb dan graaf ik gewoon overal. Op dat moment haalt de vader van Willeke me naar binnen en krijg ik iets te kauwen zodat ik rustiger word.

Over “de gekke 5 minuten” gesproken, deze heb ik de laatste dagen wat vaker. Soms ondernemen Myrthe en Willeke wat teveel met mij. Dan heb ik bijvoorbeeld iets te ver gewandeld of wat spannende dingen meegemaakt waardoor ik vol adrenaline zit. Dit emmertje moet weer leeg waardoor ik af en toe de gekke 5 minuten krijg. Het is heel belangrijk dat niemand dan iets tegen me zegt of me gaat roepen/aanmoedigen want dan word ik alleen maar drukker! Het beste is om mij maar gewoon even te laten gaan. Meestal zien ze het wel aankomen als ik de gekke 5 minuten krijg en dan gaan ze met mij speuren zodat ze het voor zijn. Van speuren word ik namelijk heel erg rustig! Als ik brokjes mag zoeken met mijn neus dan hoor ik niet zo goed, dit is heel normaal want een hond die ruikt kan zijn oren niet goed gebruiken omdat alle focus naar de neus gaat. Omdat ik op moment minder hoor krijg ik weinig prikkels binnen waardoor ik weer lekker tot rust kom.

Ook ben ik binnenshuis drukker aan het worden. Dit soms tot grote wanhoop van Myrthe en Willeke ;). Dan ren ik rond en grijp ik alles vast wat ik onderweg tegenkom. Het maakt niet uit wat het is: handen, sokken, jassen, speeltjes, wc rollen, papier, koffie kopjes, hooi voor de Chinchilla’s, zelfs een shampoofles heb ik door het huis gegooid. Eigenlijk heb ik deze buien altijd in de avond. Wat natuurlijk erg logisch is want dan moeten de prikkels van de dag er uit! Ik hoor Willeke wel eens zeggen dat ze me achter het behang gaat plakken, maar jullie snappen natuurlijk dat dit de schuld is van Myrthe en Willeke want ze hadden de badkamer deur niet dicht en er lag kleding voor het wasmachine waar ik heerlijk mee door het huis kon rennen! Dit waren echt super leuke avonden maar Willeke vond het mooi geweest met alle drukte. Dus we zijn nu wat rustiger aan gaan doen. We wandelen wat korter en ik mag wat meer speuren. Ook krijg ik ’s avonds een extra moeilijk denkspel of iets lekkers te kauwen zodat ik rustig word. De afgelopen dagen mocht ik af en toe mee naar de winkel om wat lekkers uit te zoeken. De laatste dagen doen we 1 “spannend” iets per dag dus bv. naar de winkel of naar het strand maar niet beide op 1 dag. Ook hebben we dagen dat we helemaal niets doen! Gewoon thuis lekker rustig aan doen en een film kijken! Dit soort dagen heb ik absoluut nodig om rustig te worden en te blijven. Door deze aanpassingen zit ik ’s avonds niet zo vol van alle prikkels en ben ik wat rustiger.

Hieronder willen Myrthe en Willeke nog wat zeggen:

Noah is inderdaad de laatste paar dagen wat drukker. Natuurlijk is dit een stukje leeftijd, hij heeft meer energie en wordt wat zelfstandiger. We verwachten dat hij wat last krijgt van het doorkomen van zijn volwassen gebit aangezien hij veel op zoek is naar harde dingen om op te kauwen. Sommige momenten wil je hem echt achter het behang plakken en ben je dolblij als hij eindelijk slaapt! Maar zo is een pup. Ze slapen veel en als ze wakker zijn dan zijn ze vaak een bonk energie. We begrijpen dat beginnende pup eigenaren hier soms wat onzeker of wanhopig van worden. Wat heel belangrijk is, is om zelf de rust te bewaren zeker op momenten dat de pup ontzettend druk is. Noah is een echte “spiegel” zoals de meeste honden zijn. Op momenten dat wij erg druk zijn of een drukke dag hebben gehad dat is hij ’s avonds niet te genieten en heel erg overprikkeld. Dan moeten we bewust rust gaan creëren. Dus even werk op de laptop aan de kant, telefoon aan de kant, tv zachtjes aan en op de bank zitten. Een paar keer diep ademen en een keuze maken. Geef je je pup een denkspel? Ga je een stukje met hem wandelen? Even in de bench voor wat rust? Als je kinderen hebt die de pup druk blijven maken ze uit elkaar halen zodat ze beide rustiger worden etc. Welke keuze je ook maakt het is ontzettend belangrijk dat je het rustig doet.  Hoe gefrustreerder wij namelijk raken hoe gefrustreerder de pup ook raakt. Soms moet je de “kwaluurtjes” ook relativeren. Het lijkt uren te duren terwijl ze misschien daadwerkelijk 10 minuten door het huis razen en dan als een blok in slaap vallen. Het is logisch dat een pup zijn spanning en energie kwijt moet dus ga hier niet voor straffen. Kijk naar de dag en wat je gedaan hebt. Zijn er dingen die je moet aanpassen? Denk aan korter wandelen, iets meer doseren met nieuwe situaties op 1 dag, misschien heeft je pup te lang met een andere hond gespeeld en is hij daardoor overprikkeld geraakt. En kijk vooral na momenten dat je hem achter het behang hebt willen plakken naar de dingen die goed gaan! Hij volgt bv. al super goed de commando’s op, hij is heel braaf in de auto etc. We verwachten vaak dat een pup in een maand tijd alles beheerst en de perfecte huishond is. Dit is natuurlijk niet eerlijk tegenover de pup. Het zijn jonge beestjes die alles interessant vinden, overal voor open staan en nog de hele wereld moeten ontdekken.

Naast zijn “gekke 5 minuten buien” doet Noah het echt super! Mee naar de winkel, los in het bos, reageren op andere mensen/honden, mee op visite met ons, hij doet het allemaal super netjes! En dan nemen we de buien in avond maar voor lief. Dit wordt met wat aanpassingen vanzelf weer minder. Hij kan heerlijk knuffelen en heeft een super zacht karakter. Voor de katten en de chinchilla’s is hij ontzettend lief. Het is een makkelijk hondje waarbij je goed de balans moet vinden tussen nieuwe stimulatie en rust. Dit geldt voor bijna alle pups. We hebben hem nu bijna 3 weken en willen hem voor geen goud meer missen ondanks zijn “achter het behang plak dagen!!”

Volgende keer lezen jullie weer meer in mijn blog en hopelijk vonden jullie dit blog leuk om te lezen!!

Heel veel knuffels van Noah

 

Lees hier deel 3 van mijn blog

Lees hier deel 2 van mijn blog

Lees hier deel 1 van mijn blog

Hondenuitlaat etiquette

 

Er zijn geen officiële regels over het wandelen met je hond in het bos of op straat. Toch leveren veel situaties narigheid op omdat we erg weinig rekening met elkaar houden. Als iedereen wat meer rekening met elkaar houdt en niet alleen aan zijn/haar eigen hond denkt maar ook aan die van een ander dan kunnen veel vervelende situaties voorkomen worden! Een paar “ongeschreven regels” hebben we hieronder op een rijtje gezet:

1: Houd honden zichtbaar onder controle

Als je een wandelaar, fietser, ruiter etc. passeert lijn je hond aan of houd hem zichtbaar vast aan halsband/tuigje. Veel mensen geven een wacht/zit/down commando maar degene die jij passeert weet niet of je hond dit commando ook wel daadwerkelijk opvolgt. Dus om het voor iedereen prettig te houden houd je hond even zichtbaar vast.

2: Lijn je hond aan als je een andere aangelijnde hond passeert

Deze regel is zo ontzettend belangrijk maar veel mensen houden hier totaal geen rekening mee. Jij weet niet waarom de andere hond is aangelijnd! Deze is nooit zonder reden aan de lijn. Misschien is deze ziek, net geopereerd, valt uit naar andere honden uit angst, is hij in training etc. Ook hier is zichtbare controle weer belangrijk voor de andere eigenaar die zijn hond al aan de lijn heeft!

3: Laat jou hond NOOIT naar een andere aangelijnde hond lopen

Deze regel hoort natuurlijk ook bij regel 2. Het is voor de eigenaar met de aangelijnde hond ontzettend vervelend om elke keer lastig gevallen te worden door andere honden. Dit levert veel woede en zeker ook problemen op voor zowel de eigenaar als de hond aan de lijn of jou hond. Ook al doet jou hond niets naar de andere hond. Jij weet niet wat de andere hond doet! Roep dus niet naar mensen “maar hij doet niets hij wil alleen spelen”. Grote kans namelijk dat de andere hond wel wat doet of niet mag spelen!

4: Laat aangelijnde honden geen contact maken

Voor beide honden is communiceren veel moeilijker als ze aan de lijn zitten. Wat vaak resulteert in ruzie. Of wij staan zo druk met elkaar te praten dat we de honden vergeten zodat we helemaal niet doorhebben wat er gebeurd en of er ruzie gaat komen.

5: Vermijd drukke wandelgebieden of uitlaatplekken met een loopse teef

Als je teef loops is (de periode van vloeien en 2 weken daarna) laat haar dan uit op plekken waar weinig honden komen en op tijdstippen dat het niet druk is! Laat je teef altijd aan de lijn! Mocht je toch iemand anders tegenkomen met een hond waarschuw dan even netjes dat jou hond loops is. Zo kan de andere eigenaar de keuze maken om de hond ook aangelijnd te houden of ergens anders te gaan wandelen. Je veroorzaakt een hoop problemen als je toch gaat wandelen met je loopse teef en er is een reu in de buurt. De reu eigenaar zal zijn hond niet of heel moeilijk onder controle kunnen

houden omdat deze gek wordt van de geurtjes die je teef verspreid. Met het gevolg dat de reu kan weglopen en jou gaat lastigvallen! Met evt. ongewenste netjes als resultaat. Ga niet de kat op het spek binden en neem je verantwoordelijkheid. Eventjes aanpassen in de periode dat je teef loops is en dan kan iedereen gewoon prettig wandelen in het bos.

6: Geef de hond van iemand anders nooit wat lekkers

Je weet niet of deze hond een allergie heeft. Dan kan jou lief bedoelde koekje een hoop problemen veroorzaken. Wil je de hond toch graag iets geven vraag het eerst netjes aan de eigenaar.

7: Als je een uitrollijn hebt (Flexi) zet deze kort en op de rem als je iemand passeert

Zo voorkom je dat de hond ineens wegschiet en alsnog naar de andere hond/fietser/paard/wandelaar toe kan. Of dat je lijn ineens voor het paard of fietser terecht komt met alle gevolgen van dien.

8: Normale omgang met elkaar

Mocht er toch iets voorvallen omdat je bv. te laat was met het aanlijnen van jou hond bied je excuses netjes aan! En als je ziet dat iemand anders rekening met jou houd door bv. zijn hond ook aan te lijnen zeg even netjes dank je wel!

Noah's blog deel 9: Luisteren naar je hond

Blog Noah “luisteren naar je hond”

We hebben al een lange tijd geen blog meer geschreven. We hebben de laatste tijd vooral veel met Noah gedokterd ivm. een rugprobleem en daarbij is een blog schrijven er nogal bij ingeschoten. Maar we zijn er weer! Dit keer een blog over luisteren naar je hond en over een “fout” die ik maakte. Want ja, zelfs trainers maken fouten en elke trainer die zegt dat bij zijn/haar eigen hond alles vanaf dag 1 perfect gaat daarvoor moet je weg rennen want dan klopt er iets niet ;).

Vorig jaar veranderde Noah van een sociale hond naar een hond die behoorlijk uitviel naar andere honden. Deze gedraging kwam oa. door de pijn in zijn rug. Pure zelfverdediging om te voorkomen dat de andere honden hem nog meer pijn zouden doen. Vanaf moment 1 dat we deze gedraging zagen zijn we hem gaan helpen/trainen door consequent en ten alle tijden afstand te creëren zodat hij niet de behoefte voelde om de andere hond weg te jagen. Hier werd hij rustiger van en kreeg wat meer vertrouwen (ook in ons!) omdat hij de confrontatie niet aan hoefde te gaan en we hem hielpen. Aangezien de oorzaak van het gedrag pijn was konden we pas echt gaan trainen vanaf het moment dat deze oorzaak weg was, anders is het “dweilen met de kraan open”.

Vaak hoor/lees ik dat wij “met onze eigen energie” kunnen regelen hoe een hond wel/niet reageert. Hierin denk ik dat wij onszelf veelste veel macht toeeigenen. Ik denk absoluut dat honden onze emoties en lichaamstaal feilloos oppikken! Daar zijn ze meesters in. Ik denk ook zeker dat we “spiegels” van elkaar zijn. Ik denk ook dat als je hartstikke gestrest, boos, bang, verdrietig, blij etc. bent dat je hond hierop reageert. Als je hond bang is om dan als eigenaar ook heel paniekerig te doen dat helpt de hond niet. Maar om nou te denken dat je puur en alleen met “je eigen energie” een hond kan laten stoppen met met bang zijn of  bv. laten stoppen met uitvallen.. Nee, daar geloof ik niet zo in. Ik geloof dat het een wisselwerking is tussen hond en eigenaar, goed naar elkaar luisteren. Ik vind het niet eerlijk dat ik van Noah verwacht dat hij rustig reageert puur omdat ik “rust uitstraal”. Hoe zeker ik me ook kan voelen in een situatie wil niet zeggen dat Noah dat dan ook automatisch is. Hij heeft zijn eigen gedachtengang, accosiaties gemaakt en leermomenten gehad. Gedurende mijn leven verzamel ik (en ieder ander mens) dingen in mijn “rugzakje”. Door dit rugzakje reageer/handel ik op bepaalde manieren, vorm ik mijn meningen en vind ik iets van situaties die ik tegen kom. Honden idem dito, door ervaringen gaan er dingen in hun “rugzakje” en dat rugzakje zorgt er bijv. voor welke emotie ze voelen op welk moment en hoe ze daar naar handelen. De emotie die hij voelt daar heb ik erg weinig controle over. Natuurlijk kan ik hem wel helpen als hij een vervelende emotie ervaart! Maar dat is een ander verhaal, een emotie herkennen en er dan naar handelen om hem te helpen DOEN DOEN DOEN. Een emotie zien en alleen maar rust/zekerheid uit stralen uhm NEE. Als voorbeeld: Ik ben als de dood voor vlinders  (ja, ik weet het, schaam schaam ;) ) als ik samen met Myrthe in een vlindertuin loop barst ik alsnog in gillen uit, hoeveel rust Myrthe ook uitstraalt. Mijn angst, is mijn emotie en daar heeft Myrthe maar beperkt (en soms helemaal geen) invloed op. Myrthe heeft vliegangst, als we moeten vliegen kan ik niet veel anders doen dan braaf haar handje vasthouden, haar helpen, en hopen dat Myrt niet teveel angst ervaart. Ik kan de angst anzich niet wegnemen door zelf maar “rust uit te stralen”.Natuurlijk als ik ook paniekerig ga doen, ga roepen dat we neerstorten en rampverhalen ga vertellen is dat alles behalve helpend.  Maar om nou te denken denk ik puur met mijn uitstraling de angst weg kan halen daar geloof ik niet in. Als een hond heel bang is, dan heb jij daar als eigenaar ook maar beperkt of soms geen controle over! Overschat jezelf niet en luister naar wat je hond je laat weten! Bedenk samen manieren om hem te helpen met zijn emoties/angsten.

Nu we een tijdje verder zijn gaat het stukken beter met Noah. Maar wat ik bij mezelf merkte is dat ik bleef hangen. Afstand nemen en “krampachtig” voorkomen dat er een andere hond bij Noah in de buurt kwam (geloof me, als je een paar keer je hond naar huis moet dragen omdat hij niet meer kan lopen nav. van een klap van een andere hond, dan leer je snel dat je andere honden niet bij jouw hond in de buurt wil hebben  ). Mijn emoties/gedachten waren nog helemaal niet veranderd ten opzichte van andere honden, terwijl Noah al wel aan het veranderen was! Wat ik netjes, zoals ik heb geleerd bleef doen: afstand nemen en het voor je hond opnemen. Daar kwam het punt dat ik vergat naar Noah te luisteren en mezelf overschatten.. “ik heb er voor geleerd, ik weet wat we moeten doen”. Ik merkte dat het afstand nemen iets minder vloeiend ging dan voorheen. Als hij ergens stond te snuffelen en er kwam een andere hond aan moest hij met mij mee om afstand te nemen en ik had helemaal niet door dat Noah daar helemaal niet meer zoveel behoefte aan had. Tot Myrthe mij erop wees dat Noah misschien wel helemaal niet meer zoveel afstand nodig heeft en het prima zelf kan regelen. Vanaf dat moment ben ik niets meer gaan doen. Ik ben puur en alleen naar Noah gaan kijken en warempel.... Hij regelt het PERFECT zelf! Als hij een hond ziet die hij heel spannend vind neemt hij uit zichzelf heel veel afstand of steekt de straat over. Ziet hij een hond die hij niet kent maar niet heel spannend vind neem hij een meter of 4a5 afstand en gaat daar staan kijken naar de hond of snuffelt wat onopvallend op de grond. Ziet hij een hond die hij wel kent, staat hij stil en wacht tot de andere hond is gepasseerd. Hij past zijn tempo aan (gaat langzamer lopen) en beslist zelf prachtig hoeveel afstand hij wil. Sinds ik daarnaar luister en maar braaf volg wat Noah mij laat weten gaat het wandelen zo veel beter en kunnen we heerlijk ontspannen met hem lopen. Noah kreeg de controle terug en ik (afgezien een klein deukje in mijn ego, “want ik heb ervoor geleerd” ;) ) heb veel geleerd van Noah. Soms doen we ze te kort, nemen we de beslissingen teveel over en komen ze niet tot hun recht. Dat is zonde, ze weten het zelf namelijk zo ontzettend goed hoe ze moeten comminuceren en wat ze nodig hebben!

(Even voor de goede orde, oversteken, afstand nemen, naar je hond luisteren ed. gaat natuurlijk wel altijd veiligheid aan vooraf. Als Noah bijv. wil oversteken kijk ik natuurlijk wel eerst of het veilig is om over te steken. Veiligheid voor alles!).

 

Lees hier deel 8 van mijn blog

Lees hier deel 7 van mijn blog

Lees hier deel 6 van mijn blog

Lees hier deel 5 van mijn blog

Lees hier deel 4 van mijn blog

Lees hier deel 3 van mijn blog

Lees hier deel 2 van mijn blog

Lees hier deel 1 van mijn blog

Turid Rugaas

In het weekend van 19 en 20 oktober was Turid Rugaas in Nederland om een seminar te geven over Problem Solving Solutions. Ook Pets Care Center was hier aanwezig. 

Turid is een bekende Noorse trainer die gespecialiseerd is in angst, stress en agressie bij honden. We volgen haar al jaren om onze kennis up-to-date te houden. De hondenwereld blijft namelijk altijd in beweging en we krijgen steeds meer inzichten en kennis waar wij van Pets Care Center onze trainingen op aanpassen.  

We hebben veel nieuwe inzichten gekregen en erg genoten van dit weekend en kunnen er weer met frisse moed tegenaan!