•  

  Wilt u...

  .... met een gerust hart naar uw werk
  gaan en zich niet druk hoeven maken
  om uw huisdier?

 • Wilt u:

  • een sociale, gehoorzame hond die lekker in zijn vel zit?
  • meer kennis en inzicht over uw hond en/of kat?
  • meer uit uw trouwe viervoeter halen?
 • Geen vervoer...

  ... en toch naar een dierenarts?

 • Wilt u...

  een goede en duidelijke begeleiding voor u en uw huisdier?

Pets Care Center

De december maand is weer begonnen dat betekent dat oud en nieuw er weer aan komt. Oud en nieuw is voor de meeste honden (en eigenaren) toch wel spannend. Ik wil jullie graag wat tips geven om oud en nieuw zo soepel mogelijk voor je hond te laten verlopen:

-        Laat je hond NOOIT alleen thuis tijdens de jaarwisseling. Dit betekent dus dat je veel rekening moet houden met je hond deze dag! Maar bedenk jij hebt voor de hond gekozen dus het is jou verantwoordelijkheid dat hij gesteund wordt tijdens de jaarwisseling!

-        Laat je hond niet uit op plaatsen waar de kans bestaat dat er vuurwerk afgestoken wordt.  Maak hem verder deze dag vooral moe met uitdagende denkspelletjes bv van het merk Kong of Nina Ottosen. Houd de hond in ieder geval te allen tijde aan de lijn op 31 dec en 1 jan.

-        Neem je hond NIET mee naar buiten tijdens de jaarwisseling. Het lawaai is veel te groot voor de hond en je hebt ook honden die achter vuurwerk aanjagen wat natuurlijk levensgevaarlijk is. Ook de lichtflitsen en de geur van kruit is erg spannend voor honden dus houd ze lekker binnen.

-        Steunen moet! Op veel sites lees je dat je de hond vooral moet negeren als deze angstig is. Doe dit absoluut niet! Wil hij bij je zitten vind dit vooral goed. Tegen je aan zitten of bij je op schoot is prima! Gebruik liever niet je stem, omdat je ze dat vaak meer gespannen maakt omdat ze je niet begrijpen. Een angstig kind laat je ook niet aan zijn lot over en geef je ook een knuffel of mogen bij je op schoot!

-        Gebruik in de decembermaand een Adaptil halsbandje. Dit zijn rustgevende halsbandjes te verkrijgen bij dierenarts of dierenwinkel. Doe deze rond de kerstdagen al vast om!

-        Let heel goed op wat voor een rustgevend middel je gebruikt! Gebruik je een pilvorm koop deze dan alleen bij de dierenarts! Dit is ontzettend belangrijk omdat veel middelen die in de verkoop zijn bij b.v. de supermarkt, een verlammende werking hebben. Wat betekent dat de spieren verslappen waardoor je hond rustig oogt terwijl geluiden harder binnen komen. Je kan je voorstellen dat dit traumatisch is voor een hond. Ook lees je weleens dat je ze een advocaatje moet geven doe dit NOOIT! Wil je iets rustgevends gebruiken vraag dan advies aan je dierenarts!

-        Straf de hond nooit voor een reactie op vuurwerk. Of hij nu blaft, springt, binnen plast etc. Je mag hem hiervoor nooit straffen, dit is puur een reactie vanuit spanning.

-        Gebruik nooit de trainingstechniek “flooding”. Met “flooding” confronteer je een hond met zijn angst en dompel je hem daar helemaal in onder. Dus b.v.:  hij heeft erge angst, om 00.00 ga jij met hem naar buiten terwijl man/vrouwlief naast je hond vuurwerk afsteekt. Je laat je hond daar staan totdat hij niet meer reageert. Dit is een trainingsmethode die nooit toegepast mag worden! Je maakt je hond eerder getraumatiseerd dan dat je hem helpt. Wat je wel mag doen is het hele jaar trainen met een vuurwerk cd (te krijgen in onze webshop). Zo ga je geleidelijk aan je hond leren dat vuurwerk geluid heel leuk is en koekjes of spel betekent. Het grote verschil met flooding is dat de CD heel geleidelijk, rustig en ongedwongen wordt gebruikt zodat jij zijn associatie verandert ipv hem nog angstiger maakt.

-        Sluit je hond NIET op in een kamer waar hij alleen is of zelden komt. Je hoort wel eens dat mensen hun dier opsluiten in de badkamer. Dit is erg stressvol omdat jij niet in de buurt bent en in de badkamer klinkt alles heel anders waardoor het extra spannend is. Geef je hond de keuze waar hij wil liggen en bedenk tijdens de jaarwisseling “alles is goed”. Wil hij op de slaapkamer prima, woonkamer ook goed, keuken ook prima, op de bank mag ook etc. Keuzes zijn ontzettend belangrijk zodat hij zichzelf zo rustig mogelijk kan houden.

-        Doe de gordijnen dicht i.v.m. de lichtflitsen en zet een radiozender of tv-zender aan die geen vuurwerk laat horen om 00.00! Myrthe en Willeke zetten altijd een disney film aan rond 00.00 omdat ze dan zeker weten dat er geen vuurwerk te horen is.

-        Laat hem lekker speuren voor, tijdens en na 00.00. Dus maak een hoopje oud papier en strooi hier veel en de allerlekkerste koekjes doorheen. Strooi zoveel dat hij echt lang bezig tot het vuurwerk niet te horen is.

-        Laat ook katten niet buiten op 31 dec en 1 jan. Ze kunnen namelijk weglopen van schrik!

Myrthe en Willeke weten nog niet hoe ik reageer op de jaarwisseling aangezien ik pas 6 maanden oud ben. Ze gaan er in ieder geval voor zorgen dat 31 december een geweldige dag wordt. De allerlekkerste snacks, veel kauwproducten, een adaptil bandje, nieuw speelgoed en heel veel steun! Ze zorgen elk jaar dat ze thuis zijn i.v.m. mij, de chinchilla’s en de katten. Dit betekent dat ze niet naar feestjes kunnen of op bezoek bij andere mensen. Dit is een keuze die je maakt op het moment dat je een dier in huis neemt! Jij kiest ervoor om een hond (of kat) in huis te nemen waarmee je automatisch alle verantwoordelijkheid op je neemt. Je hond kan er niets aan doen dat mensen vuurwerk afsteken dus dan is het jou verantwoordelijkheid dat jij er voor hem bent tijdens deze spannende dagen.

Myrthe en Willeke horen regelmatig van eigenaren dat hun hond het geweldig doet tijdens de jaarwisseling want de eigenaar kan gewoon naar een feestje en de hond blijft gewoon alleen thuis. Dit mag echt niet gebeuren hoe saai het voor ons ook is dat wij niet naar een feestje kunnen. Een hond in huis nemen betekent voor ons "aanpassen" en als je ziet hoeveel liefde je van je hond terug krijgt moet je deze aanpassing wat ons betreft voor lief nemen!

 

Lees hier deel 5 van mijn blog

Lees hier deel 4 van mijn blog

Lees hier deel 3 van mijn blog

Lees hier deel 2 van mijn blog

Lees hier deel 1 van mijn blog

Hondenuitlaat etiquette

 

Er zijn geen officiële regels over het wandelen met je hond in het bos of op straat. Toch leveren veel situaties narigheid op omdat we erg weinig rekening met elkaar houden. Als iedereen wat meer rekening met elkaar houdt en niet alleen aan zijn/haar eigen hond denkt maar ook aan die van een ander dan kunnen veel vervelende situaties voorkomen worden! Een paar “ongeschreven regels” hebben we hieronder op een rijtje gezet:

1: Houd honden zichtbaar onder controle

Als je een wandelaar, fietser, ruiter etc. passeert lijn je hond aan of houd hem zichtbaar vast aan halsband/tuigje. Veel mensen geven een wacht/zit/down commando maar degene die jij passeert weet niet of je hond dit commando ook wel daadwerkelijk opvolgt. Dus om het voor iedereen prettig te houden houd je hond even zichtbaar vast.

2: Lijn je hond aan als je een andere aangelijnde hond passeert

Deze regel is zo ontzettend belangrijk maar veel mensen houden hier totaal geen rekening mee. Jij weet niet waarom de andere hond is aangelijnd! Deze is nooit zonder reden aan de lijn. Misschien is deze ziek, net geopereerd, valt uit naar andere honden uit angst, is hij in training etc. Ook hier is zichtbare controle weer belangrijk voor de andere eigenaar die zijn hond al aan de lijn heeft!

3: Laat jou hond NOOIT naar een andere aangelijnde hond lopen

Deze regel hoort natuurlijk ook bij regel 2. Het is voor de eigenaar met de aangelijnde hond ontzettend vervelend om elke keer lastig gevallen te worden door andere honden. Dit levert veel woede en zeker ook problemen op voor zowel de eigenaar als de hond aan de lijn of jou hond. Ook al doet jou hond niets naar de andere hond. Jij weet niet wat de andere hond doet! Roep dus niet naar mensen “maar hij doet niets hij wil alleen spelen”. Grote kans namelijk dat de andere hond wel wat doet of niet mag spelen!

4: Laat aangelijnde honden geen contact maken

Voor beide honden is communiceren veel moeilijker als ze aan de lijn zitten. Wat vaak resulteert in ruzie. Of wij staan zo druk met elkaar te praten dat we de honden vergeten zodat we helemaal niet doorhebben wat er gebeurd en of er ruzie gaat komen.

5: Vermijd drukke wandelgebieden of uitlaatplekken met een loopse teef

Als je teef loops is (de periode van vloeien en 2 weken daarna) laat haar dan uit op plekken waar weinig honden komen en op tijdstippen dat het niet druk is! Laat je teef altijd aan de lijn! Mocht je toch iemand anders tegenkomen met een hond waarschuw dan even netjes dat jou hond loops is. Zo kan de andere eigenaar de keuze maken om de hond ook aangelijnd te houden of ergens anders te gaan wandelen. Je veroorzaakt een hoop problemen als je toch gaat wandelen met je loopse teef en er is een reu in de buurt. De reu eigenaar zal zijn hond niet of heel moeilijk onder controle kunnen

houden omdat deze gek wordt van de geurtjes die je teef verspreid. Met het gevolg dat de reu kan weglopen en jou gaat lastigvallen! Met evt. ongewenste netjes als resultaat. Ga niet de kat op het spek binden en neem je verantwoordelijkheid. Eventjes aanpassen in de periode dat je teef loops is en dan kan iedereen gewoon prettig wandelen in het bos.

6: Geef de hond van iemand anders nooit wat lekkers

Je weet niet of deze hond een allergie heeft. Dan kan jou lief bedoelde koekje een hoop problemen veroorzaken. Wil je de hond toch graag iets geven vraag het eerst netjes aan de eigenaar.

7: Als je een uitrollijn hebt (Flexi) zet deze kort en op de rem als je iemand passeert

Zo voorkom je dat de hond ineens wegschiet en alsnog naar de andere hond/fietser/paard/wandelaar toe kan. Of dat je lijn ineens voor het paard of fietser terecht komt met alle gevolgen van dien.

8: Normale omgang met elkaar

Mocht er toch iets voorvallen omdat je bv. te laat was met het aanlijnen van jou hond bied je excuses netjes aan! En als je ziet dat iemand anders rekening met jou houd door bv. zijn hond ook aan te lijnen zeg even netjes dank je wel!

Noah's blog deel 9: Luisteren naar je hond

Blog Noah “luisteren naar je hond”

We hebben al een lange tijd geen blog meer geschreven. We hebben de laatste tijd vooral veel met Noah gedokterd ivm. een rugprobleem en daarbij is een blog schrijven er nogal bij ingeschoten. Maar we zijn er weer! Dit keer een blog over luisteren naar je hond en over een “fout” die ik maakte. Want ja, zelfs trainers maken fouten en elke trainer die zegt dat bij zijn/haar eigen hond alles vanaf dag 1 perfect gaat daarvoor moet je weg rennen want dan klopt er iets niet ;).

Vorig jaar veranderde Noah van een sociale hond naar een hond die behoorlijk uitviel naar andere honden. Deze gedraging kwam oa. door de pijn in zijn rug. Pure zelfverdediging om te voorkomen dat de andere honden hem nog meer pijn zouden doen. Vanaf moment 1 dat we deze gedraging zagen zijn we hem gaan helpen/trainen door consequent en ten alle tijden afstand te creëren zodat hij niet de behoefte voelde om de andere hond weg te jagen. Hier werd hij rustiger van en kreeg wat meer vertrouwen (ook in ons!) omdat hij de confrontatie niet aan hoefde te gaan en we hem hielpen. Aangezien de oorzaak van het gedrag pijn was konden we pas echt gaan trainen vanaf het moment dat deze oorzaak weg was, anders is het “dweilen met de kraan open”.

Vaak hoor/lees ik dat wij “met onze eigen energie” kunnen regelen hoe een hond wel/niet reageert. Hierin denk ik dat wij onszelf veelste veel macht toeeigenen. Ik denk absoluut dat honden onze emoties en lichaamstaal feilloos oppikken! Daar zijn ze meesters in. Ik denk ook zeker dat we “spiegels” van elkaar zijn. Ik denk ook dat als je hartstikke gestrest, boos, bang, verdrietig, blij etc. bent dat je hond hierop reageert. Als je hond bang is om dan als eigenaar ook heel paniekerig te doen dat helpt de hond niet. Maar om nou te denken dat je puur en alleen met “je eigen energie” een hond kan laten stoppen met met bang zijn of  bv. laten stoppen met uitvallen.. Nee, daar geloof ik niet zo in. Ik geloof dat het een wisselwerking is tussen hond en eigenaar, goed naar elkaar luisteren. Ik vind het niet eerlijk dat ik van Noah verwacht dat hij rustig reageert puur omdat ik “rust uitstraal”. Hoe zeker ik me ook kan voelen in een situatie wil niet zeggen dat Noah dat dan ook automatisch is. Hij heeft zijn eigen gedachtengang, accosiaties gemaakt en leermomenten gehad. Gedurende mijn leven verzamel ik (en ieder ander mens) dingen in mijn “rugzakje”. Door dit rugzakje reageer/handel ik op bepaalde manieren, vorm ik mijn meningen en vind ik iets van situaties die ik tegen kom. Honden idem dito, door ervaringen gaan er dingen in hun “rugzakje” en dat rugzakje zorgt er bijv. voor welke emotie ze voelen op welk moment en hoe ze daar naar handelen. De emotie die hij voelt daar heb ik erg weinig controle over. Natuurlijk kan ik hem wel helpen als hij een vervelende emotie ervaart! Maar dat is een ander verhaal, een emotie herkennen en er dan naar handelen om hem te helpen DOEN DOEN DOEN. Een emotie zien en alleen maar rust/zekerheid uit stralen uhm NEE. Als voorbeeld: Ik ben als de dood voor vlinders  (ja, ik weet het, schaam schaam ;) ) als ik samen met Myrthe in een vlindertuin loop barst ik alsnog in gillen uit, hoeveel rust Myrthe ook uitstraalt. Mijn angst, is mijn emotie en daar heeft Myrthe maar beperkt (en soms helemaal geen) invloed op. Myrthe heeft vliegangst, als we moeten vliegen kan ik niet veel anders doen dan braaf haar handje vasthouden, haar helpen, en hopen dat Myrt niet teveel angst ervaart. Ik kan de angst anzich niet wegnemen door zelf maar “rust uit te stralen”.Natuurlijk als ik ook paniekerig ga doen, ga roepen dat we neerstorten en rampverhalen ga vertellen is dat alles behalve helpend.  Maar om nou te denken denk ik puur met mijn uitstraling de angst weg kan halen daar geloof ik niet in. Als een hond heel bang is, dan heb jij daar als eigenaar ook maar beperkt of soms geen controle over! Overschat jezelf niet en luister naar wat je hond je laat weten! Bedenk samen manieren om hem te helpen met zijn emoties/angsten.

Nu we een tijdje verder zijn gaat het stukken beter met Noah. Maar wat ik bij mezelf merkte is dat ik bleef hangen. Afstand nemen en “krampachtig” voorkomen dat er een andere hond bij Noah in de buurt kwam (geloof me, als je een paar keer je hond naar huis moet dragen omdat hij niet meer kan lopen nav. van een klap van een andere hond, dan leer je snel dat je andere honden niet bij jouw hond in de buurt wil hebben  ). Mijn emoties/gedachten waren nog helemaal niet veranderd ten opzichte van andere honden, terwijl Noah al wel aan het veranderen was! Wat ik netjes, zoals ik heb geleerd bleef doen: afstand nemen en het voor je hond opnemen. Daar kwam het punt dat ik vergat naar Noah te luisteren en mezelf overschatten.. “ik heb er voor geleerd, ik weet wat we moeten doen”. Ik merkte dat het afstand nemen iets minder vloeiend ging dan voorheen. Als hij ergens stond te snuffelen en er kwam een andere hond aan moest hij met mij mee om afstand te nemen en ik had helemaal niet door dat Noah daar helemaal niet meer zoveel behoefte aan had. Tot Myrthe mij erop wees dat Noah misschien wel helemaal niet meer zoveel afstand nodig heeft en het prima zelf kan regelen. Vanaf dat moment ben ik niets meer gaan doen. Ik ben puur en alleen naar Noah gaan kijken en warempel.... Hij regelt het PERFECT zelf! Als hij een hond ziet die hij heel spannend vind neemt hij uit zichzelf heel veel afstand of steekt de straat over. Ziet hij een hond die hij niet kent maar niet heel spannend vind neem hij een meter of 4a5 afstand en gaat daar staan kijken naar de hond of snuffelt wat onopvallend op de grond. Ziet hij een hond die hij wel kent, staat hij stil en wacht tot de andere hond is gepasseerd. Hij past zijn tempo aan (gaat langzamer lopen) en beslist zelf prachtig hoeveel afstand hij wil. Sinds ik daarnaar luister en maar braaf volg wat Noah mij laat weten gaat het wandelen zo veel beter en kunnen we heerlijk ontspannen met hem lopen. Noah kreeg de controle terug en ik (afgezien een klein deukje in mijn ego, “want ik heb ervoor geleerd” ;) ) heb veel geleerd van Noah. Soms doen we ze te kort, nemen we de beslissingen teveel over en komen ze niet tot hun recht. Dat is zonde, ze weten het zelf namelijk zo ontzettend goed hoe ze moeten comminuceren en wat ze nodig hebben!

(Even voor de goede orde, oversteken, afstand nemen, naar je hond luisteren ed. gaat natuurlijk wel altijd veiligheid aan vooraf. Als Noah bijv. wil oversteken kijk ik natuurlijk wel eerst of het veilig is om over te steken. Veiligheid voor alles!).

 

Lees hier deel 8 van mijn blog

Lees hier deel 7 van mijn blog

Lees hier deel 6 van mijn blog

Lees hier deel 5 van mijn blog

Lees hier deel 4 van mijn blog

Lees hier deel 3 van mijn blog

Lees hier deel 2 van mijn blog

Lees hier deel 1 van mijn blog

Turid Rugaas

In het weekend van 19 en 20 oktober was Turid Rugaas in Nederland om een seminar te geven over Problem Solving Solutions. Ook Pets Care Center was hier aanwezig. 

Turid is een bekende Noorse trainer die gespecialiseerd is in angst, stress en agressie bij honden. We volgen haar al jaren om onze kennis up-to-date te houden. De hondenwereld blijft namelijk altijd in beweging en we krijgen steeds meer inzichten en kennis waar wij van Pets Care Center onze trainingen op aanpassen.  

We hebben veel nieuwe inzichten gekregen en erg genoten van dit weekend en kunnen er weer met frisse moed tegenaan!