•  

  Wilt u...

  .... met een gerust hart naar uw werk
  gaan en zich niet druk hoeven maken
  om uw huisdier?

 • Wilt u:

  • een sociale, gehoorzame hond die lekker in zijn vel zit?
  • meer kennis en inzicht over uw hond en/of kat?
  • meer uit uw trouwe viervoeter halen?
 • Geen vervoer...

  ... en toch naar een dierenarts?

 • Wilt u...

  een goede en duidelijke begeleiding voor u en uw huisdier?

Pets Care Center

Als je de hond bent van een hondentrainer, of in mijn geval 2 trainers, dan luister je altijd perfect. Elk commando dat je krijgt wordt feilloos uitgevoerd, hier komen in het bos gaat in elke situatie perfect en er is geen denkbare situatie waar jij moeite mee hebt.. Hoe jong of oud je ook bent alles gaat ten alle tijden perfect. Althans dit is wat de meeste mensen denken over de hond van een trainer. De waarheid ligt echter anders (gelukkig).

 

 


Soms loop ik in het bos met Myrthe en Willeke en dan zijn ze te laat met me terug roepen en aanlijnen waardoor ik op een andere hond af ren. Of ik ruik een loopse teef en om me dan terug te krijgen moet je kunnen toveren. Ik ben nog geen jaar oud en zit midden in de puberteit waardoor ik per direct Oost-Indisch doof wordt en ze me even moeten gaan halen. Dus dan rennen de dames weer door het bos om me op te halen bij de beruchte loopse teefjes (hihihi). Op het moment dat ze dan bij me zijn krijgen ze vaak de vraag “maar jullie zijn toch van die hondenschool?” en vol verbazing kijken ze Myrthe en Willeke aan. Als iemand “zit” tegen me zegt en ik luister niet of als ik blaf krijgen Myrthe en Willeke de vraag “maar jullie zijn toch trainers?”.


Ja, Myrthe en Willeke zijn trainers en ik ben een jonge, gezellige en nieuwsgierige hond. Dat Myrthe en Willeke trainers zijn betekent echter niet dat zij altijd, in 100% van alle situaties controle hebben of willen hebben. Ik ben een levend wezen en mijn gedachtengang, karakter, manier van reageren en omgaan met is net zo verschillend als die van elke andere hond. Ik ben dolgelukkig dan ik niet zo strak wordt opgevoed, 50 commando’s moet kennen en zij alles voor me bepalen. Ik wordt opgevoed zoals ze vinden dat elke hond moet worden opgevoed. Ontdekken, spelen, samen er op uit, nieuwe dingen leren, en vooral ook af en toe foutjes maken of Oost-Indisch doof zijn.


Als voorbeeld een situatie die ik ontzettend moeilijk vind en waar Myrthe en Willeke ondanks dat ze trainer zijn toch ooit “last” van hebben: Ik ben bang voor kleine hondjes. Je leest het goed, ik grote Noah, vind ze doodeng. Honden die ik ken van trainingen of uitlaatservice zijn geen enkel probleem maar hondjes die ik niet ken zijn doodeng. Hier heb ik mijn redenen voor. Bij mij in de buurt woont een mevrouw die “niet gelooft” in het gebruiken van een riem waardoor haar hondjes altijd los lopen. Deze hondjes zijn op zijn zachtst gezegd niet vriendelijk naar me. Ik heb nu 4x een aanvaring met ze gehad waarvan ik 2x gewond thuis kwam. Op mijn wang heb ik 2 littekens, mijn borst, oksel en benen hebben ook al geleden door het tegenkomen van deze hondjes. Natuurlijk hebben Myrthe en Willeke de mevrouw al een paar keer aangesproken dat ze haar honden moet aanlijnen en bij zich moet houden aangezien ze me elke keer grijpen. Ik ben altijd aan de lijn op straat, op het moment dat ik de hondjes zie aankomen bevries ik. Ik ben zo angstig dat ik helemaal niet meer beweeg of reageer zodra ik de hondjes zie. Het gevolg van deze aanvaringen is dat ik aan de lijn de laatste tijd reageer op andere kleine hondjes (heel begrijpelijk natuurlijk)! Ik verstijf zodra ik een klein hondje zie, als ze dan toch op me af komen lopen begin ik te blaffen “uit de buurt blijven” wil ik zeggen.

 

Myrthe en Willeke grijpen altijd in door te vragen of mensen de hond bij zich willen houden want ze zijn me aan het trainen. Natuurlijk wordt ik nooit gestraft voor mijn reactie, ik handel uit angst, straffen betekent alleen maar meer angst. Wat ze wel doen is oversteken, een andere weg inslaan of met een grote bocht om een klein hondje heen lopen. Afstand vergroten, leren dat niet elke kleine hond eng is door me op een afstandje te laten kijken zonder dat er contact volgt, opnieuw vertrouwen geven. De laatste dagen gaat het super, ik reageer niet meer met blaffen en durf weer door te lopen. Dit heeft echter wel weken geduurd en heel veel trainen en begrip gekost. Dus ondanks dat ik de hond van een trainer ben heb ik ook mijn angsten, momenten dat ik extra training nodig heb en momenten dat ik voor de buitenwereld “ongewenst” reageer. Ik steel vrolijk de lasagne van het aanrecht als ze niet opletten, ik ga er soms vandoor met de wasknijpers, ik hoef niet tegen het been van Myrthe of Willeke te lopen als we wandelen, ik volg niet elk commando feilloos op, hier komen in het bos test ooit de creativiteit van Myrthe en Willeke. Ondanks mijn streken ben ik voor Myrthe en Willeke wel de perfecte hond. Ik mag reageren op dingen, ik mag ontdekken, ik mag fouten maken. Waar nodig word ik bijgestuurd en waar niet nodig laten ze me lekker mijn gang gaan. Met andere woorden de gedachten dat de hond van een trainer altijd perfect reageert vind ik dan ook een erg oneerlijke gedachte.

Elke hond is uniek, elke eigenaar is uniek. Wat de een perfect vindt, vindt een andere verschrikkelijk en dat maakt de wereld interessant.

 

Lees hier deel 6 van mijn blog

Lees hier deel 5 van mijn blog

Lees hier deel 4 van mijn blog

Lees hier deel 3 van mijn blog

Lees hier deel 2 van mijn blog

Lees hier deel 1 van mijn blog

Hondenuitlaat etiquette

 

Er zijn geen officiële regels over het wandelen met je hond in het bos of op straat. Toch leveren veel situaties narigheid op omdat we erg weinig rekening met elkaar houden. Als iedereen wat meer rekening met elkaar houdt en niet alleen aan zijn/haar eigen hond denkt maar ook aan die van een ander dan kunnen veel vervelende situaties voorkomen worden! Een paar “ongeschreven regels” hebben we hieronder op een rijtje gezet:

1: Houd honden zichtbaar onder controle

Als je een wandelaar, fietser, ruiter etc. passeert lijn je hond aan of houd hem zichtbaar vast aan halsband/tuigje. Veel mensen geven een wacht/zit/down commando maar degene die jij passeert weet niet of je hond dit commando ook wel daadwerkelijk opvolgt. Dus om het voor iedereen prettig te houden houd je hond even zichtbaar vast.

2: Lijn je hond aan als je een andere aangelijnde hond passeert

Deze regel is zo ontzettend belangrijk maar veel mensen houden hier totaal geen rekening mee. Jij weet niet waarom de andere hond is aangelijnd! Deze is nooit zonder reden aan de lijn. Misschien is deze ziek, net geopereerd, valt uit naar andere honden uit angst, is hij in training etc. Ook hier is zichtbare controle weer belangrijk voor de andere eigenaar die zijn hond al aan de lijn heeft!

3: Laat jou hond NOOIT naar een andere aangelijnde hond lopen

Deze regel hoort natuurlijk ook bij regel 2. Het is voor de eigenaar met de aangelijnde hond ontzettend vervelend om elke keer lastig gevallen te worden door andere honden. Dit levert veel woede en zeker ook problemen op voor zowel de eigenaar als de hond aan de lijn of jou hond. Ook al doet jou hond niets naar de andere hond. Jij weet niet wat de andere hond doet! Roep dus niet naar mensen “maar hij doet niets hij wil alleen spelen”. Grote kans namelijk dat de andere hond wel wat doet of niet mag spelen!

4: Laat aangelijnde honden geen contact maken

Voor beide honden is communiceren veel moeilijker als ze aan de lijn zitten. Wat vaak resulteert in ruzie. Of wij staan zo druk met elkaar te praten dat we de honden vergeten zodat we helemaal niet doorhebben wat er gebeurd en of er ruzie gaat komen.

5: Vermijd drukke wandelgebieden of uitlaatplekken met een loopse teef

Als je teef loops is (de periode van vloeien en 2 weken daarna) laat haar dan uit op plekken waar weinig honden komen en op tijdstippen dat het niet druk is! Laat je teef altijd aan de lijn! Mocht je toch iemand anders tegenkomen met een hond waarschuw dan even netjes dat jou hond loops is. Zo kan de andere eigenaar de keuze maken om de hond ook aangelijnd te houden of ergens anders te gaan wandelen. Je veroorzaakt een hoop problemen als je toch gaat wandelen met je loopse teef en er is een reu in de buurt. De reu eigenaar zal zijn hond niet of heel moeilijk onder controle kunnen

houden omdat deze gek wordt van de geurtjes die je teef verspreid. Met het gevolg dat de reu kan weglopen en jou gaat lastigvallen! Met evt. ongewenste netjes als resultaat. Ga niet de kat op het spek binden en neem je verantwoordelijkheid. Eventjes aanpassen in de periode dat je teef loops is en dan kan iedereen gewoon prettig wandelen in het bos.

6: Geef de hond van iemand anders nooit wat lekkers

Je weet niet of deze hond een allergie heeft. Dan kan jou lief bedoelde koekje een hoop problemen veroorzaken. Wil je de hond toch graag iets geven vraag het eerst netjes aan de eigenaar.

7: Als je een uitrollijn hebt (Flexi) zet deze kort en op de rem als je iemand passeert

Zo voorkom je dat de hond ineens wegschiet en alsnog naar de andere hond/fietser/paard/wandelaar toe kan. Of dat je lijn ineens voor het paard of fietser terecht komt met alle gevolgen van dien.

8: Normale omgang met elkaar

Mocht er toch iets voorvallen omdat je bv. te laat was met het aanlijnen van jou hond bied je excuses netjes aan! En als je ziet dat iemand anders rekening met jou houd door bv. zijn hond ook aan te lijnen zeg even netjes dank je wel!

Noah's blog deel 9: Luisteren naar je hond

Blog Noah “luisteren naar je hond”

We hebben al een lange tijd geen blog meer geschreven. We hebben de laatste tijd vooral veel met Noah gedokterd ivm. een rugprobleem en daarbij is een blog schrijven er nogal bij ingeschoten. Maar we zijn er weer! Dit keer een blog over luisteren naar je hond en over een “fout” die ik maakte. Want ja, zelfs trainers maken fouten en elke trainer die zegt dat bij zijn/haar eigen hond alles vanaf dag 1 perfect gaat daarvoor moet je weg rennen want dan klopt er iets niet ;).

Vorig jaar veranderde Noah van een sociale hond naar een hond die behoorlijk uitviel naar andere honden. Deze gedraging kwam oa. door de pijn in zijn rug. Pure zelfverdediging om te voorkomen dat de andere honden hem nog meer pijn zouden doen. Vanaf moment 1 dat we deze gedraging zagen zijn we hem gaan helpen/trainen door consequent en ten alle tijden afstand te creëren zodat hij niet de behoefte voelde om de andere hond weg te jagen. Hier werd hij rustiger van en kreeg wat meer vertrouwen (ook in ons!) omdat hij de confrontatie niet aan hoefde te gaan en we hem hielpen. Aangezien de oorzaak van het gedrag pijn was konden we pas echt gaan trainen vanaf het moment dat deze oorzaak weg was, anders is het “dweilen met de kraan open”.

Vaak hoor/lees ik dat wij “met onze eigen energie” kunnen regelen hoe een hond wel/niet reageert. Hierin denk ik dat wij onszelf veelste veel macht toeeigenen. Ik denk absoluut dat honden onze emoties en lichaamstaal feilloos oppikken! Daar zijn ze meesters in. Ik denk ook zeker dat we “spiegels” van elkaar zijn. Ik denk ook dat als je hartstikke gestrest, boos, bang, verdrietig, blij etc. bent dat je hond hierop reageert. Als je hond bang is om dan als eigenaar ook heel paniekerig te doen dat helpt de hond niet. Maar om nou te denken dat je puur en alleen met “je eigen energie” een hond kan laten stoppen met met bang zijn of  bv. laten stoppen met uitvallen.. Nee, daar geloof ik niet zo in. Ik geloof dat het een wisselwerking is tussen hond en eigenaar, goed naar elkaar luisteren. Ik vind het niet eerlijk dat ik van Noah verwacht dat hij rustig reageert puur omdat ik “rust uitstraal”. Hoe zeker ik me ook kan voelen in een situatie wil niet zeggen dat Noah dat dan ook automatisch is. Hij heeft zijn eigen gedachtengang, accosiaties gemaakt en leermomenten gehad. Gedurende mijn leven verzamel ik (en ieder ander mens) dingen in mijn “rugzakje”. Door dit rugzakje reageer/handel ik op bepaalde manieren, vorm ik mijn meningen en vind ik iets van situaties die ik tegen kom. Honden idem dito, door ervaringen gaan er dingen in hun “rugzakje” en dat rugzakje zorgt er bijv. voor welke emotie ze voelen op welk moment en hoe ze daar naar handelen. De emotie die hij voelt daar heb ik erg weinig controle over. Natuurlijk kan ik hem wel helpen als hij een vervelende emotie ervaart! Maar dat is een ander verhaal, een emotie herkennen en er dan naar handelen om hem te helpen DOEN DOEN DOEN. Een emotie zien en alleen maar rust/zekerheid uit stralen uhm NEE. Als voorbeeld: Ik ben als de dood voor vlinders  (ja, ik weet het, schaam schaam ;) ) als ik samen met Myrthe in een vlindertuin loop barst ik alsnog in gillen uit, hoeveel rust Myrthe ook uitstraalt. Mijn angst, is mijn emotie en daar heeft Myrthe maar beperkt (en soms helemaal geen) invloed op. Myrthe heeft vliegangst, als we moeten vliegen kan ik niet veel anders doen dan braaf haar handje vasthouden, haar helpen, en hopen dat Myrt niet teveel angst ervaart. Ik kan de angst anzich niet wegnemen door zelf maar “rust uit te stralen”.Natuurlijk als ik ook paniekerig ga doen, ga roepen dat we neerstorten en rampverhalen ga vertellen is dat alles behalve helpend.  Maar om nou te denken denk ik puur met mijn uitstraling de angst weg kan halen daar geloof ik niet in. Als een hond heel bang is, dan heb jij daar als eigenaar ook maar beperkt of soms geen controle over! Overschat jezelf niet en luister naar wat je hond je laat weten! Bedenk samen manieren om hem te helpen met zijn emoties/angsten.

Nu we een tijdje verder zijn gaat het stukken beter met Noah. Maar wat ik bij mezelf merkte is dat ik bleef hangen. Afstand nemen en “krampachtig” voorkomen dat er een andere hond bij Noah in de buurt kwam (geloof me, als je een paar keer je hond naar huis moet dragen omdat hij niet meer kan lopen nav. van een klap van een andere hond, dan leer je snel dat je andere honden niet bij jouw hond in de buurt wil hebben  ). Mijn emoties/gedachten waren nog helemaal niet veranderd ten opzichte van andere honden, terwijl Noah al wel aan het veranderen was! Wat ik netjes, zoals ik heb geleerd bleef doen: afstand nemen en het voor je hond opnemen. Daar kwam het punt dat ik vergat naar Noah te luisteren en mezelf overschatten.. “ik heb er voor geleerd, ik weet wat we moeten doen”. Ik merkte dat het afstand nemen iets minder vloeiend ging dan voorheen. Als hij ergens stond te snuffelen en er kwam een andere hond aan moest hij met mij mee om afstand te nemen en ik had helemaal niet door dat Noah daar helemaal niet meer zoveel behoefte aan had. Tot Myrthe mij erop wees dat Noah misschien wel helemaal niet meer zoveel afstand nodig heeft en het prima zelf kan regelen. Vanaf dat moment ben ik niets meer gaan doen. Ik ben puur en alleen naar Noah gaan kijken en warempel.... Hij regelt het PERFECT zelf! Als hij een hond ziet die hij heel spannend vind neemt hij uit zichzelf heel veel afstand of steekt de straat over. Ziet hij een hond die hij niet kent maar niet heel spannend vind neem hij een meter of 4a5 afstand en gaat daar staan kijken naar de hond of snuffelt wat onopvallend op de grond. Ziet hij een hond die hij wel kent, staat hij stil en wacht tot de andere hond is gepasseerd. Hij past zijn tempo aan (gaat langzamer lopen) en beslist zelf prachtig hoeveel afstand hij wil. Sinds ik daarnaar luister en maar braaf volg wat Noah mij laat weten gaat het wandelen zo veel beter en kunnen we heerlijk ontspannen met hem lopen. Noah kreeg de controle terug en ik (afgezien een klein deukje in mijn ego, “want ik heb ervoor geleerd” ;) ) heb veel geleerd van Noah. Soms doen we ze te kort, nemen we de beslissingen teveel over en komen ze niet tot hun recht. Dat is zonde, ze weten het zelf namelijk zo ontzettend goed hoe ze moeten comminuceren en wat ze nodig hebben!

(Even voor de goede orde, oversteken, afstand nemen, naar je hond luisteren ed. gaat natuurlijk wel altijd veiligheid aan vooraf. Als Noah bijv. wil oversteken kijk ik natuurlijk wel eerst of het veilig is om over te steken. Veiligheid voor alles!).

 

Lees hier deel 8 van mijn blog

Lees hier deel 7 van mijn blog

Lees hier deel 6 van mijn blog

Lees hier deel 5 van mijn blog

Lees hier deel 4 van mijn blog

Lees hier deel 3 van mijn blog

Lees hier deel 2 van mijn blog

Lees hier deel 1 van mijn blog

Turid Rugaas

In het weekend van 19 en 20 oktober was Turid Rugaas in Nederland om een seminar te geven over Problem Solving Solutions. Ook Pets Care Center was hier aanwezig. 

Turid is een bekende Noorse trainer die gespecialiseerd is in angst, stress en agressie bij honden. We volgen haar al jaren om onze kennis up-to-date te houden. De hondenwereld blijft namelijk altijd in beweging en we krijgen steeds meer inzichten en kennis waar wij van Pets Care Center onze trainingen op aanpassen.  

We hebben veel nieuwe inzichten gekregen en erg genoten van dit weekend en kunnen er weer met frisse moed tegenaan!