Zondag 27 juli hebben Myrthe en Willeke mij  opgehaald bij Martine en Leonieke. We moesten nog 3 uur terug rijden naar Someren dus ze hadden van alles meegenomen voor onderweg. Zoals een flesje water, beloningsnoepjes en een speeltje dat naar mijn nest rook. De reis naar Someren ging hartstikke goed. Ik zat gezellig met Myrthe op de achterbank en ik heb heerlijke dutjes gedaan.  Ik wil alvast Martine en Leonieke hartelijk bedanken voor de goede zorgen en het opvoeden van mij tijdens de eerste paar weken van mijn leven! Jullie hebben me een super goede start gegeven en daar zijn ik, Myrthe en Willeke jullie ontzettend dankbaar voor!

Toen we eindelijk thuis kwamen heb ik meteen Doezel en Lexie ontmoet. Dit was heel leuk, ik ben gewoon midden in de woonkamer op mijn bips gaan zitten en heb stiekem af en toe aan de katten gesnuffeld. Ik denk dat we hele goede vrienden gaan worden (ze hebben namelijk onwijs lekkere brokjes….)

De nachten gaan heel goed, Myrthe en Willeke laten me voor het slapen nog even plassen. Ik slaap bij Myrthe en Willeke op de slaapkamer. Dit voorkomt dat ik verlatingsangst krijg en geeft me net dat beetje extra steun die ik nodig heb nu ik weg ben bij mijn moeder. Ook kunnen ze zo goed in de gaten houden wanneer ik moet plassen zodat ze me sneller zindelijk kunnen maken.

Willeke heeft nu vakantie en ze is heel de dag met me bezig. Ze moet me na het eten, spelen, drinken, slapen ed. meteen buiten zetten zodat ik mijn behoefte kan doen en dan krijg ik altijd een koekje als ik het goed gedaan heb.. Maar wat ze niet weten is dat ik, sinds ik doorheb dat ik voor plassen een koekje krijg, elke keer naar buiten ga en een klein plasje doe.. Dan krijg ik een koekje.. En dan ga ik snel weer naar binnen en meteen weer naar buiten om weer een iniminie plasje te doen.. Dan krijg ik weer  een koekje! Ik ben benieuwd wanneer ze erachter komen dat ik dit puur doe voor extra koekjes.. Elke pup verdient het om de eerste weken goede begeleiding te krijgen. We hebben echt heel veel tijd en aandacht nodig. We zijn nog te jong om uren alleen te zijn, daarom is het heel fijn dat Myrthe en Willeke vakantie hebben en me zo zindelijk kunnen maken en socialiseren. 

Ook is Willeke al met me naar de winkel geweest waar Myrthe werkt. Hier mocht ik wat speeltjes en kauwbotten uitzoeken! Zo leer ik meteen aan de auto wennen en kunnen ze me rustig socialiseren op winkels.  Verder zijn we een paar keer naar het bos geweest waar ik meteen lekker los mocht lopen. Dit ging echt heel goed, Martine en Leonieke hadden dit al met me geoefend dus ik wist wat ik moest doen. Myrthe en Willeke waren zo ontzettend trots dat ze de hele wandeling vooral foto’s hebben gemaakt.. 

Ik ben ook naar de dierenarts geweest om mijn knappe snoet even te laten zien. De dierenarts heeft me nagekeken en ik ben helemaal gezond! Maandag moet ik terug voor mijn 9 weken enting. 

Verder doe ik erg veel dutjes. Ze zeggen weleens dat een pup 21 uur slaap nodig heeft om goed te kunnen functioneren en snel te kunnen leren. Ik ben aan het proberen om aan die 21 uur te komen maar af en toe moet ik ook mijn energie kwijt! Dan speel ik met al mijn speeltjes tegelijk of gaan we spelen in de tuin. Als ik wakker ben krijg ik kauwbotjes zodat ik aan mijn kauwbehoefte kan voldoen. Geven ze me namelijk geen kauwbotjes dan begin ik aan de tafelpoot te kauwen.. Daarom zorgen Myrthe en Willeke er altijd voor dat er genoeg te kauwen in huis is! Net voordat ik in slaap val word ik eventjes heel erg druk, ga ik uitdagen en ga ik wat klieren. Zeker in de avonden vind ik dit leuk. Ik doe dit niet om Myrthe en Willeke te pesten maar omdat ik dan zo vol zit van alle spannende dingen die ik overdag mee maak dat ik ’s avonds soms te vol zit qua prikkels en die moet ik dan even eruit stoeien. Als ze merken dat ik te druk word dan krijg ik wat brokjes uit een snackbal (bv. uit de Kong, een Monsterball van het merk Jolly of uit een snackbal van het merk Rogz) en dan word ik weer rustiger en val ik in slaap.

Ik heb vooral dutjes gedaan deze week want alles was erg vermoeiend! Maar toch wil ik hieronder nog iets zeggen namens mezelf en ook zeker namens Myrthe en Willeke.

Wat me is opgevallen deze eerste week is dat zoveel mensen zich bemoeien met mijn opvoeding. Toen we in het bos waren kwam er een hele grote hond op me afgestormd. Een totaal ongeleid projectiel..  Willeke pakte me snel op om 2 redenen;

1: Ik ben nog niet volledig geënt en de allerbelangrijkste reden

2: omdat ik anders ontzettend bang zou worden van die grote hond die ik totaal niet zag aankomen..

Het baasje van die andere hond begon een preek te geven tegen Willeke dat ze me moest neerzetten omdat ik anders nooit zou leren dat “niet  elke hond even leuk is”.. GELUKKIG zijn Myrthe en Willeke hartstikke beschermend over me want ik ben pas 8 weken en ik heb mijn baasjes nodig om op de wereld te kunnen vertrouwen en aan dingen te kunnen wennen.. Stel dat ze me wel op de grond had laten staan dan had ik geleerd: Grote honden en het bos zijn hartstikke eng en op Willeke kan ik niet vertrouwen want ze doet helemaal niets terwijl ik doodsbang ben..

Maar omdat Willeke mij oppakte heb ik het volgende geleerd:

De grote hond viel eigenlijk reuze mee want ik heb hem vanaf Willeke’s armen rustig kunnen bekijken. Plus het maakt niet uit wat er gebeurt want ik heb Myrthe of Willeke bij me en zij reageren en nemen verantwoordelijkheid in situaties waardoor me niets zal overkomen! 

Zo ziet een familie eruit! Een familie is niet je pup op de grond zetten, naar hem kijken terwijl hij doodsbang is en vervolgens niets doen. Een familie neemt het voor elkaar op en zorgt dat iedereen veilig en gelukkig is. 

In het vervolg naarmate ik ouder word gaan ze me socialiseren met andere honden (die ze zelf goed kennen zodat ze weten dat het leuke honden zijn) en vanaf dan kunnen ze me steeds meer gewoon op de grond laten staan want ik ga leren eigen keuzes te maken! Maar nu ik nog zo jong ben nemen Myrthe en Willeke het heel graag voor me op waardoor ik uiteindelijk een kei zelfverzekerd en dapper hondje word! 

Verder weet iedereen die ons op straat aanspreekt hoe je een hond opvoedt. Mensen geven advies dat 40 jaar geleden als waarheid leek te gelden. Vandaag de dag weten trainers zoals Myrthe en Willeke (en steeds meer andere trainers) veel beter en gelukkig luisteren ze ook niet naar deze mensen. Myrthe en Willeke voeden me niet op met een basis van angst en een leven vol commando’s. Nee.. Ze begeleiden mij in mijn leven zodat ik uitgroei tot een lieve, sociale, goed luisterende Dalmatiër die naar ze gaat luisteren omdat ik ze vertrouw, omdat we een band hebben, omdat ik WIL luisteren.. 

Ik zie vaak gebeuren dat mensen ontzettend veel tegen honden zeggen/roepen. Heel de dag door gaat het: Zit, af, blijf, rol, pak, ren, los, vast, plat, wacht, negeer, nee, foei , omdraaien, uit de weg, wachten met eten, niet eerst door de deur etc. 

Heel de dag commanderen ze.. Maar hoe vaak luisteren ze naar hun hond??

Natuurlijk krijg ik ook commando’s van Myrthe en Willeke want een beetje controle is wel heel  belangrijk. Ik heb ook zeker structuur en regelmaat nodig. Maar er zijn ook momenten dat ik heerlijk een pup mag zijn! Dan luisteren ze naar mij, dan kijken ze wat ik nodig heb om hond te mogen zijn. Ik bijt op de tafelpoot..  ik heb een kauwbehoefte..  dus ik krijg kauwspeeltjes of botten. Geen foei,  geen tik, niet in de bench of straf. Ze kijken naar waar ik behoefte aan heb. Er zijn natuurlijk ook regels in huis waar ik me aan moet houden, maar er zijn ook veel dingen waar Myrthe en Willeke rekening mee moeten houden bij mij.. Zoals mijn kauwbehoefte, mijn behoefte voor sociaal contact, aandacht en nieuwe uitdagingen. Samen in 1 huis wonen betekent rekening houden met elkaar. 

Ik ben een pup, ik moet alles nog leren en het mooiste wat Myrthe en Willeke (naar eigen zeggen) mogen doen is mijn begeleiden in dit leerproces en mijn laten opgroeien tot een waardevolle, super slimme en zelfstandige hond! Volgens mij  worden honden te vaak onderschat, mensen denken alles voor ze te moeten bepalen terwijl als ze zich een beetje meer verdiepen in honden en hun gedrag ze leren dat wij veel complexer zijn. We zijn sociaal, conflict vermijdend, meesters in communicatie, vergevingsgezind, ontzettend respectvol en waardevol.. . 

Wat Myrthe en Willeke mensen proberen te leren is dat wij honden onwijs slimme, sociale wezens zijn die ontzettend goed zelf kunnen nadenken en voor je willen werken omdat we een band met je hebben. Dat proberen Myrthe en Willeke ook mij allemaal te leren..En dat noem ik respect hebben voor je hond.. 

Een trainer uit Noorwegen waar Myrthe en Willeke veel van hebben geleerd heeft weleens gezegd:

 'If you want your dog to respect you, you must also respect your dog. A good relationship is based on two-way communication, and living together in a well-balanced togetherness. Leadership does not solve anything; it only creates problems, in our lives as well as in the dogs' lives.' (Quote Turid Rugaas) .

Met andere woorden leer communiceren ipv commanderen.

Mijn taak als eigenwijze puppy is dus alle mensen op straat een “poepie te laten ruiken” (soms letterlijk) en ze bewijzen hoe goed ik kan luisteren met een baas-hond relatie op basis van respect, vertrouwen en vriendschap! 

En nu ga ik weer een dutje doen want ik moet zo weer naar het bos!

Volgende keer lezen jullie weer meer over mijn avonturen! 

Heel veel liefs en een poot van Noah

 

Lees hier deel 2 van mijn blog

Lees hier deel 1 van mijn blog