Zoals je in de titel kunt lezen ben ik begonnen met mijn missie om Myrthe en Willeke wat uit te dagen! Ik heb een heleboel meegemaakt de laatste weken. Bijna dagelijks gaan we naar het bos om een heerlijk stukje te wandelen. Soms gaan vrienden van Myrthe en Willeke mee met hun honden zodat ik goed gesocialiseerd raak met andere honden. Zo ben ik al gaan wandelen met witte herder Senna, met mijn vriendin Luna en heb ik gespeeld met Bruno en Kyra. Sommige honden vind ik nogal eng, zeker honden met een donkere vacht. Myrthe en Willeke laten me daarom heel rustig wennen aan andere honden en ik wordt daardoor steeds stoerder en zekerder!

Aanstaande maandag mag ik weer naar het Veterinair Centrum in Someren voor mijn 12 weken enting. En dinsdag moet ik mee tijdens mijn 1e uitlaatservice klus. Erg spannend maar ook erg leuk!  Na mijn enting mag ik wat meer naar andere plekken waar meerdere honden komen dus vanaf dan gaan jullie ook meer avonturen lezen!

Een paar dagen geleden mocht ik met Myrthe en Willeke mee naar Amsterdam! Niet de stad in want ze houden niet van drukte (en ik ook niet) maar lekker naar het bos. Ik mocht net als altijd lekker los lopen en heb heerlijk genoten. Na ongeveer driekwart van de wandeling begon ik wat moe te raken waardoor ik minder goed kan luisteren. Opeens zag ik een reiger langs de oever. Ik had verzonnen dat het super leuk zou zijn als ik daar achter aan ging jagen! Myrthe en Willeke waren iets minder enthousiast. Ik zette het op een drafje en ging achter de reiger aan, maar het zand bleek nogal modderig te zijn en veel te zwaar om in te rennen. Toen heb ik mijn heupje bezeerd waardoor ik een beetje mank liep. Nadat ik al een paar keer mijn naam hoorde ben ik toch maar terug gegaan naar Myrthe en Willeke waar ik toch een beloning kreeg. Veel mensen belonen hun hond niet op het moment dat ze (eindelijk) komen nadat ze bv. achter een vogel zijn aangerend. Maar ze vergeten dan dat ze in de tussentijd hebben geroepen en de hond braaf naar ze toekomt en ze dit dus moeten belonen! Na mijn “sociale interactie” met de reiger hebben ze me wel aan de lijn gehouden tot het eind van de wandeling omdat ik wat last had van mijn poot. Maar de dag daarna mocht ik weer meteen los in het bos en ze gaan nu goed trainen dat ik niet meer achter vogels aan jaag. Hierover lezen jullie meer in mijn volgende blog!

Regelmatig ben ik bij de ouders van Willeke te vinden. Zij passen op me als Myrthe en Willeke moeten werken. De ouders van Willeke hebben een tuin waar ik heerlijk in kan graven. De vader van Willeke is daar niet altijd even blij mee maar graven is nu eenmaal een natuurlijke gedraging dus ik trek me niets aan van het commentaar! We hebben nu afgesproken dat ik 1 stukje tuin mag gebruiken voor het graven en van de rest moet afblijven. Meestal houd ik me aan deze afspraak maar als ik de “gekke 5 minuten” heb dan graaf ik gewoon overal. Op dat moment haalt de vader van Willeke me naar binnen en krijg ik iets te kauwen zodat ik rustiger word.

Over “de gekke 5 minuten” gesproken, deze heb ik de laatste dagen wat vaker. Soms ondernemen Myrthe en Willeke wat teveel met mij. Dan heb ik bijvoorbeeld iets te ver gewandeld of wat spannende dingen meegemaakt waardoor ik vol adrenaline zit. Dit emmertje moet weer leeg waardoor ik af en toe de gekke 5 minuten krijg. Het is heel belangrijk dat niemand dan iets tegen me zegt of me gaat roepen/aanmoedigen want dan word ik alleen maar drukker! Het beste is om mij maar gewoon even te laten gaan. Meestal zien ze het wel aankomen als ik de gekke 5 minuten krijg en dan gaan ze met mij speuren zodat ze het voor zijn. Van speuren word ik namelijk heel erg rustig! Als ik brokjes mag zoeken met mijn neus dan hoor ik niet zo goed, dit is heel normaal want een hond die ruikt kan zijn oren niet goed gebruiken omdat alle focus naar de neus gaat. Omdat ik op moment minder hoor krijg ik weinig prikkels binnen waardoor ik weer lekker tot rust kom.

Ook ben ik binnenshuis drukker aan het worden. Dit soms tot grote wanhoop van Myrthe en Willeke ;). Dan ren ik rond en grijp ik alles vast wat ik onderweg tegenkom. Het maakt niet uit wat het is: handen, sokken, jassen, speeltjes, wc rollen, papier, koffie kopjes, hooi voor de Chinchilla’s, zelfs een shampoofles heb ik door het huis gegooid. Eigenlijk heb ik deze buien altijd in de avond. Wat natuurlijk erg logisch is want dan moeten de prikkels van de dag er uit! Ik hoor Willeke wel eens zeggen dat ze me achter het behang gaat plakken, maar jullie snappen natuurlijk dat dit de schuld is van Myrthe en Willeke want ze hadden de badkamer deur niet dicht en er lag kleding voor het wasmachine waar ik heerlijk mee door het huis kon rennen! Dit waren echt super leuke avonden maar Willeke vond het mooi geweest met alle drukte. Dus we zijn nu wat rustiger aan gaan doen. We wandelen wat korter en ik mag wat meer speuren. Ook krijg ik ’s avonds een extra moeilijk denkspel of iets lekkers te kauwen zodat ik rustig word. De afgelopen dagen mocht ik af en toe mee naar de winkel om wat lekkers uit te zoeken. De laatste dagen doen we 1 “spannend” iets per dag dus bv. naar de winkel of naar het strand maar niet beide op 1 dag. Ook hebben we dagen dat we helemaal niets doen! Gewoon thuis lekker rustig aan doen en een film kijken! Dit soort dagen heb ik absoluut nodig om rustig te worden en te blijven. Door deze aanpassingen zit ik ’s avonds niet zo vol van alle prikkels en ben ik wat rustiger.

Hieronder willen Myrthe en Willeke nog wat zeggen:

Noah is inderdaad de laatste paar dagen wat drukker. Natuurlijk is dit een stukje leeftijd, hij heeft meer energie en wordt wat zelfstandiger. We verwachten dat hij wat last krijgt van het doorkomen van zijn volwassen gebit aangezien hij veel op zoek is naar harde dingen om op te kauwen. Sommige momenten wil je hem echt achter het behang plakken en ben je dolblij als hij eindelijk slaapt! Maar zo is een pup. Ze slapen veel en als ze wakker zijn dan zijn ze vaak een bonk energie. We begrijpen dat beginnende pup eigenaren hier soms wat onzeker of wanhopig van worden. Wat heel belangrijk is, is om zelf de rust te bewaren zeker op momenten dat de pup ontzettend druk is. Noah is een echte “spiegel” zoals de meeste honden zijn. Op momenten dat wij erg druk zijn of een drukke dag hebben gehad dat is hij ’s avonds niet te genieten en heel erg overprikkeld. Dan moeten we bewust rust gaan creëren. Dus even werk op de laptop aan de kant, telefoon aan de kant, tv zachtjes aan en op de bank zitten. Een paar keer diep ademen en een keuze maken. Geef je je pup een denkspel? Ga je een stukje met hem wandelen? Even in de bench voor wat rust? Als je kinderen hebt die de pup druk blijven maken ze uit elkaar halen zodat ze beide rustiger worden etc. Welke keuze je ook maakt het is ontzettend belangrijk dat je het rustig doet.  Hoe gefrustreerder wij namelijk raken hoe gefrustreerder de pup ook raakt. Soms moet je de “kwaluurtjes” ook relativeren. Het lijkt uren te duren terwijl ze misschien daadwerkelijk 10 minuten door het huis razen en dan als een blok in slaap vallen. Het is logisch dat een pup zijn spanning en energie kwijt moet dus ga hier niet voor straffen. Kijk naar de dag en wat je gedaan hebt. Zijn er dingen die je moet aanpassen? Denk aan korter wandelen, iets meer doseren met nieuwe situaties op 1 dag, misschien heeft je pup te lang met een andere hond gespeeld en is hij daardoor overprikkeld geraakt. En kijk vooral na momenten dat je hem achter het behang hebt willen plakken naar de dingen die goed gaan! Hij volgt bv. al super goed de commando’s op, hij is heel braaf in de auto etc. We verwachten vaak dat een pup in een maand tijd alles beheerst en de perfecte huishond is. Dit is natuurlijk niet eerlijk tegenover de pup. Het zijn jonge beestjes die alles interessant vinden, overal voor open staan en nog de hele wereld moeten ontdekken.

Naast zijn “gekke 5 minuten buien” doet Noah het echt super! Mee naar de winkel, los in het bos, reageren op andere mensen/honden, mee op visite met ons, hij doet het allemaal super netjes! En dan nemen we de buien in avond maar voor lief. Dit wordt met wat aanpassingen vanzelf weer minder. Hij kan heerlijk knuffelen en heeft een super zacht karakter. Voor de katten en de chinchilla’s is hij ontzettend lief. Het is een makkelijk hondje waarbij je goed de balans moet vinden tussen nieuwe stimulatie en rust. Dit geldt voor bijna alle pups. We hebben hem nu bijna 3 weken en willen hem voor geen goud meer missen ondanks zijn “achter het behang plak dagen!!”

Volgende keer lezen jullie weer meer in mijn blog en hopelijk vonden jullie dit blog leuk om te lezen!!

Heel veel knuffels van Noah

 

Lees hier deel 3 van mijn blog

Lees hier deel 2 van mijn blog

Lees hier deel 1 van mijn blog