De december maand is weer begonnen dat betekent dat oud en nieuw er weer aan komt. Oud en nieuw is voor de meeste honden (en eigenaren) toch wel spannend. Ik wil jullie graag wat tips geven om oud en nieuw zo soepel mogelijk voor je hond te laten verlopen:

-        Laat je hond NOOIT alleen thuis tijdens de jaarwisseling. Dit betekent dus dat je veel rekening moet houden met je hond deze dag! Maar bedenk jij hebt voor de hond gekozen dus het is jou verantwoordelijkheid dat hij gesteund wordt tijdens de jaarwisseling!

-        Laat je hond niet uit op plaatsen waar de kans bestaat dat er vuurwerk afgestoken wordt.  Maak hem verder deze dag vooral moe met uitdagende denkspelletjes bv van het merk Kong of Nina Ottosen. Houd de hond in ieder geval te allen tijde aan de lijn op 31 dec en 1 jan.

-        Neem je hond NIET mee naar buiten tijdens de jaarwisseling. Het lawaai is veel te groot voor de hond en je hebt ook honden die achter vuurwerk aanjagen wat natuurlijk levensgevaarlijk is. Ook de lichtflitsen en de geur van kruit is erg spannend voor honden dus houd ze lekker binnen.

-        Steunen moet! Op veel sites lees je dat je de hond vooral moet negeren als deze angstig is. Doe dit absoluut niet! Wil hij bij je zitten vind dit vooral goed. Tegen je aan zitten of bij je op schoot is prima! Gebruik liever niet je stem, omdat je ze dat vaak meer gespannen maakt omdat ze je niet begrijpen. Een angstig kind laat je ook niet aan zijn lot over en geef je ook een knuffel of mogen bij je op schoot!

-        Gebruik in de decembermaand een Adaptil halsbandje. Dit zijn rustgevende halsbandjes te verkrijgen bij dierenarts of dierenwinkel. Doe deze rond de kerstdagen al vast om!

-        Let heel goed op wat voor een rustgevend middel je gebruikt! Gebruik je een pilvorm koop deze dan alleen bij de dierenarts! Dit is ontzettend belangrijk omdat veel middelen die in de verkoop zijn bij b.v. de supermarkt, een verlammende werking hebben. Wat betekent dat de spieren verslappen waardoor je hond rustig oogt terwijl geluiden harder binnen komen. Je kan je voorstellen dat dit traumatisch is voor een hond. Ook lees je weleens dat je ze een advocaatje moet geven doe dit NOOIT! Wil je iets rustgevends gebruiken vraag dan advies aan je dierenarts!

-        Straf de hond nooit voor een reactie op vuurwerk. Of hij nu blaft, springt, binnen plast etc. Je mag hem hiervoor nooit straffen, dit is puur een reactie vanuit spanning.

-        Gebruik nooit de trainingstechniek “flooding”. Met “flooding” confronteer je een hond met zijn angst en dompel je hem daar helemaal in onder. Dus b.v.:  hij heeft erge angst, om 00.00 ga jij met hem naar buiten terwijl man/vrouwlief naast je hond vuurwerk afsteekt. Je laat je hond daar staan totdat hij niet meer reageert. Dit is een trainingsmethode die nooit toegepast mag worden! Je maakt je hond eerder getraumatiseerd dan dat je hem helpt. Wat je wel mag doen is het hele jaar trainen met een vuurwerk cd (te krijgen in onze webshop). Zo ga je geleidelijk aan je hond leren dat vuurwerk geluid heel leuk is en koekjes of spel betekent. Het grote verschil met flooding is dat de CD heel geleidelijk, rustig en ongedwongen wordt gebruikt zodat jij zijn associatie verandert ipv hem nog angstiger maakt.

-        Sluit je hond NIET op in een kamer waar hij alleen is of zelden komt. Je hoort wel eens dat mensen hun dier opsluiten in de badkamer. Dit is erg stressvol omdat jij niet in de buurt bent en in de badkamer klinkt alles heel anders waardoor het extra spannend is. Geef je hond de keuze waar hij wil liggen en bedenk tijdens de jaarwisseling “alles is goed”. Wil hij op de slaapkamer prima, woonkamer ook goed, keuken ook prima, op de bank mag ook etc. Keuzes zijn ontzettend belangrijk zodat hij zichzelf zo rustig mogelijk kan houden.

-        Doe de gordijnen dicht i.v.m. de lichtflitsen en zet een radiozender of tv-zender aan die geen vuurwerk laat horen om 00.00! Myrthe en Willeke zetten altijd een disney film aan rond 00.00 omdat ze dan zeker weten dat er geen vuurwerk te horen is.

-        Laat hem lekker speuren voor, tijdens en na 00.00. Dus maak een hoopje oud papier en strooi hier veel en de allerlekkerste koekjes doorheen. Strooi zoveel dat hij echt lang bezig tot het vuurwerk niet te horen is.

-        Laat ook katten niet buiten op 31 dec en 1 jan. Ze kunnen namelijk weglopen van schrik!

Myrthe en Willeke weten nog niet hoe ik reageer op de jaarwisseling aangezien ik pas 6 maanden oud ben. Ze gaan er in ieder geval voor zorgen dat 31 december een geweldige dag wordt. De allerlekkerste snacks, veel kauwproducten, een adaptil bandje, nieuw speelgoed en heel veel steun! Ze zorgen elk jaar dat ze thuis zijn i.v.m. mij, de chinchilla’s en de katten. Dit betekent dat ze niet naar feestjes kunnen of op bezoek bij andere mensen. Dit is een keuze die je maakt op het moment dat je een dier in huis neemt! Jij kiest ervoor om een hond (of kat) in huis te nemen waarmee je automatisch alle verantwoordelijkheid op je neemt. Je hond kan er niets aan doen dat mensen vuurwerk afsteken dus dan is het jou verantwoordelijkheid dat jij er voor hem bent tijdens deze spannende dagen.

Myrthe en Willeke horen regelmatig van eigenaren dat hun hond het geweldig doet tijdens de jaarwisseling want de eigenaar kan gewoon naar een feestje en de hond blijft gewoon alleen thuis. Dit mag echt niet gebeuren hoe saai het voor ons ook is dat wij niet naar een feestje kunnen. Een hond in huis nemen betekent voor ons "aanpassen" en als je ziet hoeveel liefde je van je hond terug krijgt moet je deze aanpassing wat ons betreft voor lief nemen!

 

Lees hier deel 5 van mijn blog

Lees hier deel 4 van mijn blog

Lees hier deel 3 van mijn blog

Lees hier deel 2 van mijn blog

Lees hier deel 1 van mijn blog